Gå til leksikonoversigt

Tørning

Steder

Borg beliggende ved Tørning Sø mellem Haderslev og Vojens. Den er placeret yderst på et næs, der fra syd skyder sig ud i Haderslev Tunneldal. Det komplicerede anlæg består af to forborge afskåret fra land ved voldgrave samt en hovedbanke, der er opdelt i flere plateauer. Der kendes næsten intet til bygningerne på voldstedet.

Tørning blev etableret som kongelig eller hertugelig borg i 1200-tallet. Fra midten af 1300-tallet var det tre generationer af slægten Limbek, der havde borgen i besiddelse, hvorefter den via ægteskab gik til slægten Ahlefeldt. Der blev flere gange kæmpet om borgen, og der findes to modborge i skoven nord for Tørning. Sidste kamp om borgen var Slaget ved Immervad i 1422. Igennem 1300- og 1400-tallet blev der samlet et omfattende gods under Tørning. Da kong Hans i 1494 købte Tørning af de to brødre Hans og Henrik Ahlefeldt, hørte der omkring 700 gårde til godset, bl.a. alle gårde i Gram Herred. Dette køb fik afgørende betydning for udviklingen af landbruget i det nordligste Slesvig (se Landet med de store gårde). Tørning blev derefter forvaltningssæde for Tørning Len, men blev i 1520’erne lagt sammen med Haderslevhus. Efter en brand i 1597 blev borgen opgivet. En vej blev anlagt gennem borgen i 1753.

Ved borgen fandtes fra middelalderen en mølle, der blev drevet som mølle helt frem til 1975. Vandkraften udnyttes endnu i kælderen under den velbevarede industribygning fra 1908. I dag er Tørning et kulturcenter, der drives af den selvejende institution Tørning Mølle. Der afholdes friluftsteater, og på Tørning afholdes traditionelle møder 1. maj, pinsemorgen og sankthansaften. Selve voldstedet, med mange sjældne træer, ejes af Naturstyrelsen.

Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur: H.V. Gregersen: Egnen omkring Vojens. 1977. Lennart S. Madsen: Tørning, i: Connie Jantzen m.fl. (red.): Voldsteder i Danmark, bd. 2, Jylland. 1999.