Mange danskere kører sydpå, når kalenderen viser juli måned og sommerferie. Men hvad nu hvis køreturen ikke behøvede at være så lang? I samarbejde med det danske mindretals nye turisme- og kulturportal ‘Oplev Sydslesvig’ guider magasinet Grænsen til sommeroplevelser i det sydslesvigske grænseland.
På Gottorp Slot kan man bl.a. besøge to museer.
Foto: Wikimedia Commons
Gottorp Slot byder på arkæologi og kunst
På museumsøen i Slesvig lidt vest for byens centrum ved fjorden Slien ligger Gottorp Slot (billedet). Udover at være et betagende syn rummer Gottorp Slot også Museet for Arkæologi, som råder over mere end 10 millioner arkæologiske genstande, samt Museet for Kunst- og Kulturhistorie, hvis samling omfatter knap 120.000 kunstværker. Slottet har også en fint udsmykket kirke, der er et besøg værd. Cirka 10 minutters gang derfra findes slottets velholdte barokhave, hvor man kan se Den Gottorpske Kæmpeglobus, som er en rekonstruktion af en globus, der i begyndelsen af 1700-tallet blev ført til Sankt Petersborg.
Flensborg trækker mange tråde til Danmark. Bl.a. Oluf Samsons Gang, der har sit navn efter skibsreder Oluf Samson fra Samsø.
Foto: Colourbox
Byvandringer i Flensborg, der er både dansk og tysk
Mange danskere kender den tyske grænseby Flensborg, men få kender til byens danske historie. Hos Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig tilbydes byvandringer, hvor historikere med stor viden om byens fortid som dansk handelsby fører de deltagende rundt til byens vigtigste danske seværdigheder, bl.a. Oluf Samsons Gang (billedet), Helligåndskirken og Flensborghus, der i dag er kultur- og forvaltningscentrum for det danske mindretal i Sydslesvig. På turen kan man også høre om Flensborgs voksende rolle som ‘rom-by’ og besøge Johannsen Rom, Andreas Christiansens Handelshus og Vestindienpakhuset.
Skinnecyklen har plads til fire voksne
Foto: erlebnisbahn.de
På skinnecykel gennem den nordfrisiske natur
På den nedlagte jernbanestrækning mellem Læk og Ondaften vest for Flensborg er der mulighed for at opleve den nordfrisiske natur på tætteste hold og samtidig prøve en aktivitet af de sjældne: Skinnecykling. Det går i al sin enkelthed ud på at træde i pedalerne på en cykel, der er tilpasset jernbaneskinnerne.
Den 23 kilometer lange strækning, der har navnet Draisinenbahn Nordfriesland, går gennem marker og enge, og turen kan nydes i det tempo, der passer én, idet man booker for en hel dag. Langs jernbanen er der picnicpladser og landsbykroer, hvor det er oplagt at spise en bid mad eller få sig et lille hvil. Skinnecyklen har plads til fire voksne eller to voksne og tre børn.
Vestkystbyen Sankt Peter-Ording byder på badelandet Dünentherme
Foto: Oliver Franke
Badeland med udsigt til strand og klit
Sker det, at vejret er gråligt og koldt, kan man i vestkystbyen Sankt Peter-Ording hoppe i vandet indendørs. Badelandet Dünentherme byder bl.a. på et bølgebassin, der er fyldt med saltvand fra havet, og et oplevelsesbassin, hvis mange gejsere, vandfaldsbrusere og strømningskanal kan underholde såvel små som store. Der er også tre forskellige rutsjebaner samt et opvarmet udendørsbassin, hvor det er muligt at svømme rundt med udsigt til stranden og klitterne. Badelandet har også et stort saunaområde, hvor man blot skal huske på, at saunaer i Tyskland deles af begge køn, og at badetøj ikke må benyttes i saunaen.
Dannevirke blev i 2018 udnævnt som UNESCO-verdensarv
Foto: SFF/Tim Riediger
Besøg Dannevirke og lær om historien
Et bygningsværk på mere end 30 kilometer med vådområder, volde og mure, der særligt før og under vikingetiden, men også i nyere tid har spillet en væsentlig rolle som forsvarsværk mod syd. Alt det kan man opleve på Danevirke Museum, der fortæller historien om voldanlægget Dannevirke, som strækker sig fra Hollingsted i vest over byen Danevirke til Egernførde i øst, og som i 2018 blev udnævnt som UNESCO-verdensarv. Museet drives af det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), og der tilbydes rundvisninger på dansk og tysk, ligesom der også findes en udstilling om dét at være dansk i Sydslesvig.
På den nye hjemmeside www.oplev-sydslesvig.dk kan man holde sig orienteret om, hvad der foregår i Sydslesvig og samtidig lære det danske mindretal bedre at kende.