Bente Stenger har været orkesterleder for SKURK siden orkestrets grundlæggelse i 2010.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

SKURK åbner Europeada

Europeada 2024

Det danske mindretals orkester, SKURK, spiller til den officielle åbning af Europeada 2024, der finder sted i det dansk-tyske grænseland. Det er langt fra første gang, at orkestret repræsenterer mindretallet til særlige begivenheder. “Det betyder meget”, fortæller orkesterleder Bente Stenger.

En af 1970’ernes mest grandiose sange får til sommer nyt liv i Sydslesvig.

‘Bohemian Rhapsody’ er et opus kendt for sin a cappella-indledning, sine svulstige guitarstykker og et usammenligneligt operamidterstykke. Det er en sang, som de færreste orkestre tør give sig i kast med af ren og skær ærefrygt for Freddie Mercury, Brian May og resten af Queen-medlemmernes storladne originalværk. 

“Det er en ordentlig mundfuld af en sang, men orkestret spiller den bare så godt. Vi har fået en ny guitarist med, som gør, at det hele lyder, som det skal”, fortæller Bente Stenger, der er leder og dirigent for Skoleforeningens Underholdningsorkester (SKURK).

SKURK har fået æren af at spille for, når Europeada 2024, fodboldslutrunden for Europas mindretal, bliver sat i gang i det dansk-tyske grænseland med en åbningsceremoni på A.P. Møller Skolen i Slesvig lørdag den 29. juni. Her forventes det, at den tyske vicekansler Robert Habeck og Venstres økonomiminister Stephanie Lose, der begge er ambassadører for slutrunden, deltager sammen med Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU).

“Vi glæder os meget. Det er en stor ære at få lov til at repræsentere det danske mindretal foran hele Europa. Og så bliver det da bare helt vildt sjovt at spille ‘Bohemian Rhapsody’. Vi skal også spille et par andre numre fra vores repertoire, men de er fortsat hemmelige”, lyder det forventningsfuldt fra Bente Stenger, der tilføjer, at orkestrets repertoire spænder fra klassisk, folkemusik, jazz og kendte popsange. 

“Vi må se, hvad vi ender på”, siger hun.

Bente Stenger er orkesterleder i det danske mindretals orkester, SKURK.

Bente Stenger er orkesterleder i det danske mindretals orkester, SKURK.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

En sang for Margrethe

Det er ikke første gang, at SKURK er blevet spurgt at spille et par numre for et par vigtige gæster og være et ansigt udadtil for det danske mindretal. Da dronning Margrethe besøgte Slesvig-Holsten i september 2019 forud for 100-året for den dansk-tyske grænsedragning, var mindretallet værter for en middag på A.P. Møller Skolen. Og her var det SKURK, som stod for en del af underholdningen, bl.a. med en udgave af sangen ’Hjertestarter’ af det danske band Nephew.

”Det var en stor oplevelse at spille for dronning Margrethe. Hun har jo en helt særlig betydning her i Sydslesvig, og jeg synes, at hun tog godt imod vores optræden. Der var flere i orkestret, som var lidt nervøse, men jeg synes, at det gik virkelig godt”, siger Bente Stenger.

”Vi har også spillet på den danske ambassade i Berlin. Det var i forbindelse med 60-året for København-Bonn-erklæringerne i 2015. Det betyder meget for alle i orkestret at få lov til at være med til sådanne officielle ting”, tilføjer orkesterlederen.

Et supplementorkester

SKURK har eksisteret siden 2010, og Bente Stenger har været med siden begyndelsen. Det var et ønske om et større musikalsk fællesskab, der satte orkestret i gang. Et par måneder før grundlæggelsen var Bente Stenger som komponist og dirigent blandt de bærende kræfter i en opsætning af en Peter Pan-musical. Og da musicalens syv forestillinger var afviklet, og livet gik sin videre gang, savnede flere af de deltagende musikanter det fællesskab.

I dag tæller orkestret 40 musikere, hvoraf den yngste lige er fyldt 16 år, mens de ældste har spillet musik i en menneskealder. 

”At vi har et stort aldersspænd, giver orkestret et særligt fællesskab. Selvom det kan virke skræmmende at være med som helt ung og ny, opdager de fleste hurtigt, at det er rart at kunne støtte sig til de mere erfarne, som meget gerne vil lære fra sig. Det er dét miljø, jeg efterstræber”, siger Bente Stenger. 

Hun forklarer videre, at grundtanken med SKURK er, at det skal være et supplementorkester, forstået på den måde at det ikke må ødelægge noget ude i lokalområderne, hvor der også er bands, kor og orkestre. 

”SKURK er et orkester for dem, der kan lidt mere og har et ønske om at blive udfordret musikalsk. Det betyder ikke, at man behøver at mestre sit instrument. Mest af alt kræver det, at man har lyst til at arbejde selvstændigt derhjemme, for vi øver kun én gang om måneden”, siger Bente Stenger.

Sommerkoncert med X Factor 

I juni måned spiller SKURK faktisk to koncerter på A.P. Møller Skolen i Slesvig. Orkestrets årlige sommerkoncert, der er åben for alle, finder nemlig sted en uge før Europeada-åbningen, lørdag den 22. juni. 

”Vi glæder os først og fremmest over at have Helene Frank med igen som sangerinde. Hun kan desværre ikke være med ugen efter”, siger Bente Stenger.

I april måned vandt sydslesvigske Helene Frank årets udgave af X Factor, og siden da har hun ifølge Bente Stenger taget sig tid til at fordøje sejren, samtidig med at en ny række af kontraktuelle forpligtelser har meldt sig. Helene Frank har været en del af SKURK i knap ti år.

Bente Stenger har spillet klarinet, siden hun var 12 år gammel.

Bente Stenger har spillet klarinet, siden hun var 12 år gammel.

Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen

En fynsk musikant, der blev sydslesviger

52-årige Bente Stenger er født og opvokset i den fynske landsby Vester Hæsinge, der ligger sydvest for Odense. Hun er diplomuddannet klarinettist fra musikkonservatoriet i Odense og var i 10 år en del af orkestret Ensemble Fyn, der bl.a. spiller i Den Fynske Opera. I dag bor hun i Frederiksstad i Sydslesvig sammen med manden Bjarne, som hun mødte på en udflugt med Ensemble Fyn til selvsamme by i 2004. Netop Frederiksstad var hun i 2022 med til at fejre, da hun stod i spidsen for musicalen ’Am Markt’, der markerede byens 400-års jubilæum. En opsætning, som SKURK også var en del af.

”Det var virkelig et fantastisk projekt, og jeg har siden fået at vide flere gange, at det har forenet byen på ny. Mange har åbenbart oplevet det danske mindretal i byen som værende lukket om sig selv. Men det er heldigvis blevet ændret nu”, siger Bente Stenger.

Færre spiller musik

I sine snart 15 år som orkesterleder og dirigent har Bente Stenger bemærket en udvikling, som bekymrer hende. Det er blevet sværere at rekruttere medlemmer til orkestret, fordi færre unge i dag interesserer sig for at spille musik.

”Jeg oplever, at der er færre, der spiller et instrument og virkelig får det lært”, siger Bente Stenger, der selv har spillet klarinet, siden hun var 12 år gammel. Til daglig underviser hun på fem forskellige skoler i Sydslesvig.

”Jeg ved ikke, om det er telefonen, der suger det meste af de unges opmærksomhed og koncentration, men jeg oplever også, at mange slet ikke øver sig. Jeg er derfor begyndt at spørge, om de spiller derhjemme. Det har en mere positiv klang”, siger hun.

”Men det er en udvikling, der ærgrer mig, både i forhold til SKURK, men også fordi, jeg selv har haft så meget glæde af at spille et instrument. Det giver mulighed for at arbejde med nogle lag i ens følelsesliv, som kan være sværere at komme i kontakt med uden for musikken. Det er i hvert fald min oplevelse”, slutter Bente Stenger.