“Skiltet skal fange folks opmærksomhed”, siger Jakob Bang, der sammen med andre unge sydslesvigere på årets Folkemøde på Bornholm har samlet underskrifter til støtte for mindretalsrettigheder i EU.

Foto: Grænseforeningen

”Vi har forståelse for andre mindretal”

Over 60 unge fra det danske mindretal i Sydslesvig er under årets Folkemøde på Bornholm fra 15. til 18. juni aktivt gået ind i kampen for at sikre Europas mange nationale mindretal flere rettigheder

Der er livlig aktivitet på Cirkuspladsen på Folkemødets anden dag. Hovedscenen, som er Folkemødets epicenter, ligger midt på pladsen med ryggen mod Allinges smukke klippekyst. Til venstre for scenen debatteres der om mindretal, sprog og kultur i “Sydslesvig-teltet”, som Grænseforeningen står for sammen med Folketingets Sydslesvigudvalg og det danske mindretals foreninger.

Foran teltet vrimler det med unge mennesker. Det er unge sydslesvigere, der er ved at gøre sig klar til at gå ud i folkemængden og samle underskrifter til det europæiske borgerinitiativ Minority SafePack, som skal sikre bedre rettigheder for nationale mindretal i EU.

En lille gruppe på tre unge står lidt i udkanten af mylderet. Det er to unge kvinder, der kæmper med at få et stort sandwichskilt, bygget af to træplader og noget reb, op at hænge på skulderne af en ung mand. På skiltets forside står der: “Er du i et mindretal?” På den anden side er der et stort Danmarkskort.

Den unge mand med skiltet hedder Jakob Bang. Han er 19 år og går til daglig i 2.g på A.P. Møller Skolen i Slesvig.

“Jeg er spændt på, hvordan vi bliver mødt derude”, siger han på dansk med en lille antydning af tysk accent, før han med skiltet over skulderne begiver sig på tur rundt på folkemødepladsen.

Meningen er, at skiltet skal bruges til at komme i dialog med en del af Folkemødets over 40.000 besøgende.

“Vi vil spørge folk, om de selv er del af et eller andet mindretal – det kan være alt fra, om de er rødhårede eller venstrehåndede til kulturelle eller religiøse mindretal – bare for at få samtalen i gang”, siger Fynn Rosenberg og Trine Lise Settgast, der også går på A.P. Møller Skolen, og er de to unge kvinder, der går rundt sammen med Jakob Bang.

På Danmarkskortet skal de, der skriver under, markere det sted på kortet, hvor de kommer fra.

Mangfoldighed forener

Sammen med 60 andre unge har Jakob Bang, Fynn Rosenberg og Trine Lise Settgast taget turen fra Sydslesvig til Folkemødet. Fælles for dem er, at de alle tilhører det danske mindretal og går på et af de to danske mindretalsgymnasier i Sydslesvig, og de enga-gerer sig nu alle for at samle underskrifter på Folkemødet.

Men hvad bevæger unge sydslesvigere til at samle underskrifter for mindretalsret-tigheder i EU? Det danske mindretal er jo fuldt anerkendt og ligestillet i Tyskland, og de unge lider ingen nød, som de selv udtrykker det.

Jakob Bang mener, at de unges engagement bunder i deres egen mindretalserfaring.

“I det danske mindretal bliver vi ikke undertrykt, men selvfølgelig har vi også oplevet problemer med at være en del af et mindretal. Jeg har oplevet, at nogle flertalstyskere har set skeptisk på mig. Og i Danmark er jeg blevet kaldt nazist.”

“Så selvom vi har det bedre end de fleste, giver vores egne oplevelser en forståelse for andre mindretals forhold. Derfor vil vi gerne hjælpe”, siger Jakob Bang.

Mads Lausten, der til dagligt går på Duborg-Skolen i Flensborg og nu også samler underskrifter på Folkemødet, bakker ham op.

“Nogle steder i Europa bliver de nationale mindretal forhindret i at dyrke deres egen kultur og deres sprog. Mange mindretal bliver endda diskrimineret på forskellige måder. Det skal forhindres. EU's motto er ’forenet i mangfoldighed’. Men det bliver ikke efterlevet”, siger han.

Positiv respons

Humøret er stadig højt, da Jakob Bang, Fynn Rosenberg og Trine Lise Settgast kommer tilbage til Sydslesvig-teltet efter en tur rundt på Folkemødepladsen. 

“De fleste er søde og vil gerne høre, hvad vi laver. Mange skriver under og synes, at det er et godt projekt. Andre vil ikke skrive under. De siger, de af princip ikke skriver under på noget, de ikke ved mere om. Nogle få har været meget afvisende, men det tager vi i stiv arm”, siger Fynn Rosenberg.

Da Folkemødet lakker mod enden har de unge indsamlet over 600 underskrifter, som leveres videre til den europæiske mindretalsorganisation Federal Union of European Nationalities (FUEN), der står bag underskriftsindsamlingen i hele EU. Der er lang vej endnu til den million underskrifter, der skal samles ind for at Minority SafePack-initiativet tages op i EU-Kommissionen. Men de unge sydslesvigere er indstillet på at kæmpe videre.

“Vi fortsætter med at samle underskrifter ind efter Folkemødet. Personligt vil jeg gøre det på Spejdernes Lejr i Sønderborg (22.-30. juli 2017, red.) og Ungdommens Folkemøde i København (7.-8. september 2017, red.)”, siger Mads Lausten.