Gule ærter er den traditionelle spise, når der afholdes afstemningsfester i Sønderjylland den  10. februar hvert år.

Foto: jensens-madblog.dk

Vi mindes, når vi spiser

Genforeningens mindekultur

Det traditionelle og genkendelige måltid minder os om tidligere tider og er med til at styrke fællesskabet. Det forklarer museumsinspektør Bettina Buhl, Det Grønne Museum

Når der mandag den 10. februar bliver pyntet op, dækket bord og lavet mad i mange portioner i en række sønderjyske forsamlingshuse og sognegårde, står der gule ærter med kålpølser, hamburgerryg eller flæsk på menuen. Afstemningsfesterne, hvor sønderjyderne fejrer, at de stemte sig ‘hjem’ til Danmark i 1920, er en tradition, der er blevet holdt i hævd i 100 år, og det samme er menuen.

“Med det genkendelige måltid søger vi tilbage til smagen af vores barndom, vi genafspiller så at sige den samme film i vores hoved for at mindes tidligere tider og holde fast i højtidernes begivenheder”, forklarer Bettina Buhl, der er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets kulturhistorie ved Det Grønne Museum samt forfatter til en række bøger om madkultur, herunder Historien om danskernes mad i 15.000 år.

“Måltidet har altid været en anledning til at samles og markere fællesskabets betydning. Når vi spiser, er vi på lige fod. ’Vi’ betyder noget, og der er ikke udtalt forskel på folk. Og i forhold til fejringen af afstemningsdagen betyder det, at de deltagende gennem de gule ærter bekræfter deres tilknytning til hinanden, som sønderjyder og som danskere”, tilføjer Bettina Buhl.

Hun forklarer videre, at de traditionelle måltider, vi spiser ved højtider hvert eneste år, langt fra er opstået tilfældigt. At vi f.eks. spiser meget kød i juletiden skyldes, at man tidligere tog dyrene ind fra marken i november, og bl.a. fordi det var bekosteligt at fodre dem hen over vinteren, slagtede og spiste man en del af dem til julens fejringer. 

“I februar, ved afstemningsdagen, har man altid haft tørrede ærter til rådighed. At det samtidigt er let at tilberede og kan mætte mange munde, uden at det bliver for dyrt, har også spillet en rolle”, siger Bettina Buhl.

Tørrede ærter har været kendt i det danske køkken siden oldtiden. Tidligere tog det lang tid at tilberede gule ærter, fordi ærterne først skulle udblødes og koges i mange timer. I dag kan man købe gule ærter som færdigret, ligesom retten også er blevet en del af det nye nordiske køkken.