Sang forener, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, hvor der hvert år er fællessang i Grænseforeningens telt, Sydslesvigteltet. På billedet synges der, før der bydes på sønderjysk kaffebord ved Folkemødet i 2019.

Foto: Grænseforeningen

Ny sang skal gøre Genforeningen nutidig

Genforeningens sange

Forfatter Pia Juul har skrevet en ny sang ‘Hver dag en ny dag’, som højskolelærer Marianne Søgaard har komponeret melodien til. Sangen kommer med i Højskolesangbogen, der udkommer i en ny udgave til efteråret

Når Højskolesangbogen med det genkendelige blå omslag udkommer i 19. udgave til efteråret, vil sangen ‘Hver dag en ny dag’ være at finde blandt de 150 nye sange. Sangen er skrevet til Grænseforeningen af digter og forfatter Pia Juul og højskolelærer Marianne Søgaard i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Pia Juul ønsker med sangen at formidle et budskab om, at vi i alle livets aspekter skal tænke over, hvordan vi opfører os.

“Min sang handler om grænser, men også om, at det er vigtigt at huske på, at dét, vi gør nu, får betydning for den næste generation. Det er særligt relevant nu set i lyset af den igangværende sundhedskrise, hvor mennesker bliver syge, vi skal holde afstand, og Danmark og Europas grænser er lukkede. Det giver også teksten et andet perspektiv, f.eks. linjen ‘Den du har savnet, kommer tilbage, kysser dig blidt’, der både kan referere til Sønderjylland i 1920 og en generel genforening, men som nu kommer til at handle om de mennesker, man har savnet i den tid, man har været adskilt og i selvisolation. Jeg savner for eksempel at se mine to døtre”, siger Pia Juul, der synes, det er en stor ære at blive en del af genforeningsfejringen med sangen.

“Det er jeg meget glad for. Grænselandets fredelige udvikling er unik og helt sikkert en fejring værd”, siger hun.

Melodien til ‘Hver dag en ny dag’ er komponeret af Marianne Søgaard, der underviser i bl.a. sangskrivning og kor på Silkeborg Højskole. Hun forklarer, at hun som komponist ser det som sin opgave at formidle og musikalsk fortolke tekstens budskab og stemning.

“Sangen kredser om en række eksistentielle spørgsmål om den enkeltes værdier i forhold til åbenhed. Jeg har forsøgt at afspejle dette i en melodi med et skær af noget genkendeligt, der taler til vores intuition, og som giver én lyst til at synge med”, siger Marianne Søgaard.

Sang skaber fællesskab

Det er Grænseforeningen, der har taget initiativ til sangen ‘Hver dag en ny dag’, som skal gøre Genforeningen nutidig, forklarer Marie de Fine Licht, souschef og projektleder for genforeningsjubilæet 2020 i Grænseforeningen. Hun fortæller, at idéen til en ny genforeningssang opstod med inspiration fra genforeningsfejringen for 30 år siden.

“Da man i 1990 fejrede 70-året for Genforeningen, stod Grænseforeningen bag en sangkonkurrence, hvor vinderen blev ‘Stenen slår smut’ med tekst af Søren Eppler og melodi af Henrik Birk Andersen. Den sang er i dag en del af Højskolesangbogen og synges vidt og bredt. Det har vi ladet os inspirere af, og vi håber, at den nye sang kan få samme liv. For sang kan noget helt særligt. Når vi synger sammen, trækker vejret på samme tid og bevæger læberne i takt, opbygger vi en fællesskabsfølelse”, siger hun.