Gå til leksikonoversigt

Minority SafePack Initiative

Begreber

Europæisk borgerinitiativ, taget af mindretalsorganisationen Federation Union of European Nationalities. Initiativet indeholder ni forslag, der skal sikre den sproglige og kulturelle mangfoldighed blandt Europas nationale mindretal på områder som kultur, uddannelse, medinddragelse, lighed m.m. 

Et europæisk borgerinitiativ anerkendes af EU-kommissionen, hvis én million EU-borgere i mindst syv lande underskriver initiativet. Derved kan borgere få direkte indflydelse på EU-politikken ved at forpligte EU-Kommissionen til at forholde sig til forslag inden for et givent område. Denne mulighed for borgerindlydelse blev indført med Lissabon Traktaten i 2008. Der er siden taget i alt 66 borgerinitiativer, men kun fem er nået frem til kommissionen (2020). De er alle blevet afvist. 

Komitéen bag Minority SafePack Initiative består af: Hans Heinrich Hansen (Danmark), Hunor Kelemen (Rumænien), Karl-Heinz Lambertz (Belgien), Janneswietske Annie De Vries (Holland), Valentin Inzko (Østrig), Alois Durnwalder (Italien) og Anke Spoorendonk (Tyskland). Det lykkedes at indsamle de nødvendige over 1 million underskrifter. På trods heraf og på trods massiv opbakning fra EU-parlamentet, en række landes parlamenter og politikere valgte EU-kommissionen i en udmelding den 15. januar 2021 at sidde borgerinitiativet overhørig. Det negative svar har sin reelle begrundelse i, at en række af EU's medlemsstater, herunder Frankrig, Spanien og Grækenland, ikke anerkender deres nationale mindretal og i øvrigt ikke mener, at EU-traktaterne giver hjemmel til, at EU beskæftiger sig med mindretalspolitik overhovedet. Komiteen arbejder videre på at ændre EU-kommissionen afvisning af borgerinitiativet.

Afvisningen førte til et åbent brev fra 66 medlemmer af EU-parlamentet til præsident og vicepræsident for EU Kommissionen. Blandt underskriverne var de danske parlamentarikere Margrethe Auken (SF), Karen Melchior (RV) og Nikolaj Villumsen (EL) samt Rasmus Andresen fra det danske mindretal i Sydslesvig, som repræsenterer Die Grüne.