Julen nærmer sig, og det er tid til at bage det traditionsrige, sønderjyske adventsbrød, julekløben, der til forveksling ligner det tyske ‘Stollen’
Når advent og jul nærmer sig i Sønderjylland, er der tradition for at bage et særligt adventsbrød, julekløben, med tørret frugt, eventuelt marcipan og flormelis på toppen. Det særlige adventsbrød stammer oprindeligt fra Tyskland i middelalderen og kaldes ‘Stollen’ på tysk.
Lene Bilde Freisig, der er medforfatter til den sønderjyske opskriftsbog ‘De glemte kager’, fortæller, at der altid bages julekløben, når der bages julebag i det gamle bagehus på egnsmuseet Jacob Michelsens Gård i Aabenraa.
“Kager som julekløben betyder meget i Sønderjylland, fordi der er mange familietraditioner forbundet med dem. Historisk har bagning været med til, at sønderjyderne har bevaret deres identitet”, fortæller Lene Bilde Freisig med henvisning til, at sønderjyderne efter nederlaget i 1864 mødtes i forsamlingshusene for at holde møde og synge sange – og spise kage.
På Skærtoft Mølle på Als har bager Carl Christian Nissen bagt julekløben til stalddørssalg til jul i mange år. I gamle dage blev ingredienser som rosiner og sukat lagt i rom natten over, og kløben blev bagt i oktober, hvorefter de blev lagt i jernkasser og gravet ned i jorden, så brødet kunne indoptage væden indtil jul. Carl Christian Nissen bager dog julekløben efter en mere nutidig metode i dag.
“Jeg lægger ikke rosiner og sukat i blød mere, og i dag spiser vi kløben med det samme, når det kommer ud af ovnen,” fortæller han og understreger, at kløben serveres korrekt med koldt smør og eventuelt syltetøj til.
Opskrift på Calles Sønderjyske julekløben
Ingredienser:
250 g mælk, 50 g gær, 50 g sukker, 1 æg, 750 g hvedemel, 125 g blødt smør, 125 g kvark eller skyr ved stuetemperatur, 15 g salt, 250 g rosiner, 100 g sukat eller pomeranskal.
Fremgangsmåde:
Mælk, gær, sukker, æg, kvark og mel blandes, og når det begynder at samle sig, skal smørret tilsættes. Tilsæt rosiner, sukat eller pomeranskal eller en blanding af begge dele, hvorefter dejen hviler under et klæde til dobbelt størrelse. Form dejen til et kløbenbrød på ca. 600 g. For at forme en kløben skal dejen slås op som et franskbrød, hvorefter der rulles en fure på langs med en kagerulle. Herefter foldes dejen på midten og trykkes sammen med knoerne. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse. Bages ved ca. 180 grader i 30-35 min. Kløbenbrødet pensles med smeltet smør. Flormelis sigtes og drysses over, når julekløben er kommet ud af ovnen.