Det tyske mindretals ungdomsparti, Junge SPitzen, har i år eksisteret i et kvart århundrede. Partiet er med til at skubbe mindretallet fremad, mener både den nuværende og tidligere formand.
På en varm maj dag i 1998 blev et nyt ungdomsparti med udgangspunkt i det tyske mindretal i Sønderjylland stiftet. ‘Junge SPitzen’ – bevidst med stort SP i midten som reference til moderpartiet Slesvigsk Parti – blev navnet på partiet, der i år kan fejre sin 25-års fødselsdag.
Og efter et kvart århundrede har partiet fortsat sin berettigelse, mener den nuværende formand Katharina Kley.
“Det er fortsat vores vigtigste opgave at være et forum, hvor mindretallets unge kan engagere sig politisk. Vi skal skubbe til den ældre generation og være en drivkraft i det tyske mindretal”, siger hun.
Ruth Candussi, partisekretær i Slesvigsk Parti, var med til at stifte Junge SPitzen i 1998 og bestred formandsposten i tre år, da den første formand trak sig få måneder efter partiets grundlæggelse. Hun er glad for, at der fortsat er et stærkt og engageret ungdomsparti.
“Som ungdomsparti kan man tillade sig at sige nogle ting, som det etablerede moderparti ikke kan. Den rolle varetager Junge SPitzen stadig rigtig godt. Senest var de jo efter os, da vi måske var lidt for hurtige til at fejre regeringens omlægning af grænsekontrollen i maj med champagne og store smil. Det er den dynamik, der skal være drivkraften i mindretallet”, siger Ruth Candussi.
Som ung i det tyske mindretal i 1990’erne oplevede hun, at der manglede et forum for unge, hvor det var muligt at diskutere mindretal, samfund og politik. Det førte til partiets stiftelse, og noget af det første arbejde var kampagnen ‘Steh dazu’, der satte fokus på, at det var positivt at komme fra det tyske mindretal.
“I de år oplevede jeg, at mange fra mindretallet havde et distanceret forhold til deres egen identitet og historie. Det var ikke fedt at skilte med, at man var fra det tyske mindretal. Men for mig var det ikke pinligt. Jeg synes, det var fedt, og det forsøgte vi at få andre til også at tænke”, siger Ruth Candussi.
Også i dag er mindretalsidentitet et vigtigt emne, fremhæver Katharina Kley. Men hun håber også, at man i fremtiden kan tiltrække flere unge, der ikke har mindretalsbaggrund, men blot har hjemme i Sønderjylland.
“Slesvigsk Parti har været dygtige til at sælge sig selv som partiet for hele Sønderjylland. På samme måde ønsker vi også på sigt at være ungdomspartiet for hele Sønderjylland. For det er en væsentligt pointe, at vi ikke kun beskæftiger os med mindretalsemner, men emner, der vedrører hele Sønderjylland”, siger Katharina Kley.