Tilbage til nyhedsliste

Grænselandets kvinder inspirerer

8. marts 2024

I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag. Det markerer vi med et fokus på nogle af de kvinder fra det dansk-tyske grænseland, der inspirerer os. 

Der er stærke kvinder i alle dele af samfundslivet i grænselandet.

Der er stærke kvinder i alle dele af samfundslivet i grænselandet.

Fotos: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen + Ditte Chemnitz

Der er stærke kvinder i alle dele af samfundslivet i grænselandet.

Og i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts har vi samlet en række interviews med nogle af de grænselandskvinder, der inspirerer os. 

Først og fremmest skal du møde 23-årige Maylis Roßberg, der trods sin unge alder oser af politisk erfaring. 

I 2021 var hun tæt på at blive Sydslesvigsk Vælgerforenings (SSW) spidskandidat til Forbundsdagsvalget, men måtte se sig slået af Stefan Seidler. 

Nu er den unge sydslesviger igen i valgkamp, og denne gang bakkes hun op af Stefan Seidler, når hun går efter den måske største skalp i europæisk politik. 

Maylis Roßberg er en af to spidskandidater, som den europæiske sammenslutning af mindretalspartier, European Free Alliance (EFA), stiller med til valget til Europa-Parlamentet.

Men Maylis Roßberg kommer ikke til at optræde på selve stemmesedlen til valget, og forklaringen er en smule indviklet.

”Mit kandidatur kan forandre noget”, siger Maylis Roßberg i denne artikel, hvor du kan blive klogere på, hvorfor hun stiller op.

Grænselandet hitter

Du skal også møde grænselandsmusikerne Rikke Thomsen og Greta Schenk. De to jævnaldrende kvinder er opvokset på hver sin side af den dansk-tyske grænse, men repræsenterer i dag begge den sprudlende danske musikscene. 

Sønderjyske Rikke Thomsen nyder for tiden stor succes med sit andet album ’Makværk’, der topper denne uges vinylhitliste. Og denne weekend afslutter hun en forårsturné, der har budt på udsolgte koncerter i både Aarhus og København. De sidste to koncerter i hhv. Aalborg og Sønderborg er også udsolgte.

“Jeg føler, der er opbakning i hele landet”, siger Rikke Thomsen i denne artikel, hvor du kan blive klogere på det nye album. 

Tyskfødte Greta Schenk er også albumaktuel under kunstnernavnet ’GRETA’ og har netop afsluttet en lignende forårsturné med koncerter i flere af landets store byer. Til sommer spiller hun på flere af landets festivaler. 

Det nye album hedder ’Portals’ og handler om at udvikle sig som menneske. Greta Schenk er opvokset i Husum i Sydslesvig, men kendte ikke noget til det danske mindretal. Alligevel fandt hun vej til Danmark. 

“Jeg skal ikke tilbage til Tyskland. Danmark er mit hjem nu”, siger Greta Schenk i denne artikel, der fortæller historien om hendes vej fra Husum til København via Esbjerg og Aarhus. 

Den kreative lyst forsvinder aldrig

Vi bliver i den kreative verden, for du skal også møde en række teaterkvinder. 

80-årige Dola Schulz har i mere end 45 år underholdt børn fra det danske mindretal med sine mange dukkeforestillinger. Og selvom hun for længst har rundet pensionsalderen, kan hun ikke lade være med at lave nye dukkeoptrædener. 

“Jeg kan stadig mærke adrenalinen, når jeg sidder klar bag forhænget”, siger Dola Schultz, der som en anden rockstjerne har turneret rundt i hele Sydslesvig og optrådt med sine mere end 100 dukker på biblioteker, i børnehaver og på skoler. Til stor begejstring for mindretallets børn og barnlige sjæle. 

Bliv klogere på hendes historie i denne artikel.

Stolte sønderjyder 

Slutteligt skal du møde to unge sønderjyder, der netop har begået lidt af en genialitet på Det Kongelige Teater. 

Thea Kastberg og Linnea Fabricius’ forestilling ’Omve’n Hjemve’ blev nemlig den første til at spille på sønderjyske på Det Kongelige Teaters skrå brædder.  Det skete på Skuespilhusets Lille Scene fra den 19.-24. februar.

”Det er en stor ære for os, og vi er hamrende stolte”, siger de to i denne artikel, der har overskriften “Man skal være stolt af at komme fra Sønderjylland”.

Forestillingen er faktisk baseret på Rikke Thomsens debutudgivelse af samme navn og handler om at være ung fra provinsen og skulle genopfinde sig selv i storbyen, med alt hvad det indebærer, lige fra hjemve og identitetskrise til ulykkelig kærlighed.

Og hvis du nu sidder og ærgrer dig over at have misset forestillingen, så frygt ej. Thea Kastberg og Linnea Fabricius har nemlig afsløret, at forestillingen får et liv videre i 2024 til efteråret.