Europeadaen åbnes på A.P. Møller Skolen i Slesvig.

Foto: Lars Salomonsen

Klar til en kæmpe fodboldfest

Europeada 2024

Der er to EM-slutrunder i fodbold i år. EM i Tyskland og EM for de europæiske mindretal i Tyskland – og i Danmark

Der bliver mulighed for at se rigtig meget fodbold denne sommer. Man kan tage til Sydtyskland og se det danske landsholds kampe ved EM i Tyskland. Man kan også blive hjemme foran fjernsynet. 

Eller man kan vælge mellemløsningen: Tag til Sønderjylland eller Sydslesvig og se de europæiske mindretals bedste spillere afvikle deres europamesterskab, EUROPEADA. Så kan du samtidig finde et sted at følge med i det andet EM i Tyskland på tv. Det er kun få kampe, der overlapper hinanden. 

Der spilles om EUROPEADA-mesterskaberne fra den 28. juni til den 7. juli, og UEFA-mesterskabet spilles der om fra den 14. juni til 14. juli.

Når EUROPEADA-mesterskaberne er i flertal, er det fordi der spilles om EM for både mænd og kvinder. 

Hvis der er nogen, som ikke tror, der kan samarbejdes på tværs af den dansk-tyske grænse, så er EUROPEADA et godt eksempel på, at de tager fejl. Hvis det er mindretallene, der organiserer samarbejdet, så kan man i hvert fald godt.

Det er de fire mindretal i det dansk-tyske grænseland, som er værter for turneringen: det frisiske mindretal, Sinti og Roma, det tyske mindretal i Nordslesvig og det danske mindretal i Sydslesvig i Tyskland. 

Turneringen med de 1000 deltagere og 35 hold afvikles på 14 spillesteder på begge sider af den dansk-tyske grænse. 

Projektleder for EUROPEADA er Ruwen Möller, som også er en rutineret sportsjournalist, der har arbejdet mange år på Flensborg Avis. Han har arbejdet i et års tid på at få alle ender til at mødes.

“Det er pudsigt at holde pressemøde, hvor jeg plejer at være med som journalist. Nu er det pludselig mig, de stiller spørgsmålene til. Det har også været en uvant rolle med en masse nye opgaver, der ikke før var en del af mit arbejde”, siger han.

Fra sit kontor hos Sydslesvigsk Forening (SSF) har han arbejdet med fundraising, turneringsprogram og logistik. Det er lykkedes at samle støtte fra Berlin og København, fra kommunerne på begge sider af den dansk-tyske grænse, og fra det lokale erhvervsliv. Holdene styrer selv, hvor de skal bo. Der er booket overnatninger i Danmark, Nordfriesland og Flensborg. Holdene bor meget forskellige steder. 

“Sydtyrolerne har mange ressourcer og bor på hotel. Andre bor på vandrerhjem og skoler. Vi sørger for spillesteder og dommere. Klubberne, der står for kampene, skal vide, hvad setup’et skal være. Vi sørger for transporten, mens de er her. Nogle kommer med egen bus. Andre kommer med fly. Det er en stor udfordring, for vi skal have mange busser”, siger Ruwen Möller.

Han regner med, at 18-20 hold skal bruge kørsel. Desuden får alle hold et måltid mad efter kampene.

Udover fundraising, logistik og turneringsplanlægning arbejder Ruwen Möller også på at promovere turneringen, så der kan tiltrækkes tilskuere, som ikke hører til mindretallene. 

“I Aabenraa og Sporskifte er der stadions. På DGF (Dansk Gymnastikforening Flensborg) pladsen i Flensborg er der ikke nogen tribune som sådan. Men der må gerne være nogle tilskuere – også på de mindre spillesteder. Der er fri entre, og vi håber, klubberne kan tjene lidt på at sælge mad og drikkevarer til kampene”.

Ruwen Möller beskriver niveauet som ret godt. De fleste vil have Danmarksserie eller Oberliga niveau, så der skal nok blive spillet noget seværdigt bold.