Billede af rygmærket på Sydslesvigs kvindelandsholds fodboldtrøje

Foto: Lars Salomonsen

Vi skal være et hold og skabe værdi sammen

Europeada 2024

Mød Lina Brix, der spiller for det sydslesvigske landshold.

For Lina Brix er det sportslige selvfølgelig vigtigt, og hun håber at komme så langt som muligt i slutrunden med det sydslesvigske kvindelandshold. Men selv om hun spiller på et højt niveau til dagligt, så betyder sammenholdet og samværet med ligesindede mest.

“Det handler rigtig meget om at være et hold og skabe værdi sammen, at være fælles om noget, at dele de værdier, man har. At kunne sammenligne sig internationalt bliver superfedt”, siger hun.

Lina Brix er fra Slesvig og student fra A.P. Møller Skolen i 2020. Hun tog en bachelor i designkultur og økonomi fra Syddansk Universitet i Kolding i 2023 og læser nu en kandidat i IT Produkt Design. Hun har spillet fodbold hele livet, fra hun var 7-8 år i Slesvig Idrætsforening (SIF). Siden har hun skiftet lidt og været omkring Slesvig IF, Büttelsdorfer TSV og Schuby. Hun har som barn spillet på drengehold i Slesvig-Holsten-ligaen, og hun har desværre været ude med en korsbåndsskade en tid, men ellers spiller hun 2. division i Kolding.

“Jeg holdt en lille pause fra fodbold, men jeg startede igen, da jeg flyttede til Danmark. Der kendte jeg kun min kæreste, som jeg var flyttet dertil med. Ellers ingen. Så det var en god måde at blive en del af det danske samfund på”, fortæller Lina Brix.

Lina Brix er på de sydslesvigske kvinders landshold.

Lina Brix er på de sydslesvigske kvinders landshold.

Foto: Lars Salomonsen

“Mine forældre er tyskere, men min farfar gik på Hiort Lorentzen Skolen og var feriebarn i Danmark. Min farmor er fra Italien. For min fars vedkommende har min farfar sikkert haft overvejsler om det danske skolesystem, men min farmor havde vist nok at gøre med at lære det tyske sprog”, siger hun. 

Lina Brix oplever en forskel på at være en del af det danske mindretal og på at bo i Danmark. Derfor valgte hun en uddannelse nord for grænsen. 

“Når man har gået på dansk skole hele sit liv, bliver man præget af de danske værdier. Det er godt at kunne fortsætte med det og tage en uddannelse i Danmark. Der kommer man tættere på kulturen. Det er noget andet at bo i Danmark end at være en del af et dansk mindretal. Men jeg er jo udlænding i Danmark, selvom jeg har en særlig tilknytning. På skolen i Slesvig taler mange jo tysk i pauserne og dansk i timerne. Det skulle jeg vænne mig til i Danmark. Der kan de andre ikke tale tysk i pauserne.”

“Jeg er også stolt over at være en del af det danske mindretal. Det fortæller jeg, at jeg er. Man er jo lidt anderledes. Jeg er den eneste på studiet med mindretalsbaggrund”, siger Lina Brix.

Det var en svær start, da hun og kæresten flyttede til Danmark, for samfundet blev kort efter lukket ned på grund af corona, så parret valgte for en periode at rykke tilbage over grænsen. Men nu er de integreret i flertallet. Lina Brix har også dyrket den særlige danske kultur på studiet. Hun lavede en opgave om studenterhuen, som det jo i Tyskland kun er det danske mindretal, der bruger. Fodbolden har været en hjælp til at finde sig til rette.

“Da jeg startede i en dansk klub, var det mærkeligt at skulle bruge de danske råb til holdkammeraterne på fodboldbanen”.