Jensen, Kasper, 1858-1930, vandrelærer
Kasper Jensen var født i Visby sogn i Sønderjylland. Han fulgte et par kurser på Askov Højskole, men havde ingen reel uddannelse som lærer. I nogle år virkede han som hjælpelærer og som privatlærer.
Kasper Jensen ønskede at modvirke de preussiske begrænsninger over for brugen af dansk, og han besluttede i 1889 at rejse til Sønderjylland for at ændre på situationen. Her fik han kontakt med H.P. Hanssen, der hjalp ham til at kunne oppebære en mindre aflønning. Kasper Jensen blev den første vandrelærer, og han rejste herefter rundt i næsten hele Sønderjylland, hvor han underviste børn i tre uger i private hjem efter skoletid. De voksne vejledte han, så de selv kunne fortsætte undervisningen af børnene, og han arbejdede på at fremskaffe undervisningsmaterialer.
Fra de preussiske myndigheders side forsøgte man at gribe ind over for vandrelærerne og hermed Kasper Jensens aktiviteter. Der blev bl.a. ført retssag imod ham, og i 1896 stoppede han som vandrelærer. Han virkede herefter som bl.a. foredragsholder og endte med at bosætte sig i Broager, hvor han drev en lille bog- og papirhandel.
Kasper Jensen. Foto fra 1895-1905.
Broagerlands Lokalarkiv.