Tilbage til nyhedsliste

Lars Løkke besøger Berlin på første ministerrejse

23. december 2022

Danmarks nye udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har torsdag besøgt den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock (Grüne) på sin første udlandsrejse som ny minister. Det sker blot en uge efter hans udnævnelse.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mødtes torsdag med sin tyske kollega, udenrigsminister Annalena Baerbock (Grüne), i Berlin.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mødtes torsdag med sin tyske kollega, udenrigsminister Annalena Baerbock (Grüne), i Berlin.

Foto: Screenshot/Auswärtiges amt

Den nye danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tog torsdag på sin første udlandsrejse for at mødes med sin tyske kollega, udenrigsminister Annalena Baerbock (Grüne), i Berlin. Her drøftede de to udenrigsministre den videre handlingsplan for et styrket dansk-tysk samarbejde, som blev lanceret i København tidligere på året, samt energi og Ruslands krig i Ukraine.

”Det er ikke tilfældigt, at min første rejse går til Berlin. Danmark og Tyskland har et ganske særligt bånd, vi er naboer, partnere og allierede og deler en fælles kultur og historie”, sagde Lars Løkke Rasmussen ved et fælles pressemøde.

”Det ligger mig meget på sinde at skabe en endnu tættere dansk-tysk alliance. Vi står et historisk godt sted. Danmark og Tyskland deler mange ambitioner. Det gør vi i Europa, i FN og bilateralt. Og med den nye dansk-tyske handlingsplan er der sat en ambitiøs kurs for et endnu tættere samarbejde fremover”, sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet, der også havde fokus på Ruslands krig i Ukraine.

”Rusland fører ikke kun krig på slagmarken. De fører hydridkrig, og i det lys er det ekstra vigtigt, at vi skruer turboen i vejret for det dansk-tyske samarbejde”.

Handlingsplanen for et styrket dansk-tysk samarbejde blev lanceret af daværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Annalena Baerbock i august, da den tyske udenrigsminister besøgte København. Planen omfatter tiltag på energi, grøn omstilling, sundhed, digitalisering, stabilisering mv. og skal nu omsættes til handling.

”Vi deler en fælles landegrænse med Danmark. I grænseregionen er der mange, der pendler frem og tilbage, der er store, tætte kontakter mellem danskere og tyskere. Der er så mange i Tyskland, der har venner i Danmark. Der er utroligt mange danskere, der arbejder i Tyskland. Der er utroligt mange, der har gået i skole her i Tyskland eller omvendt, så derfor er det vigtigt at udbygge dette venskab og vedligeholde det. Og det skal vi gøre uafbrudt”, sagde Annalena Baerbock på pressemødet.

Under sit besøg mødtes Lars Løkke Rasmussen også med den tyske europa- og klimaminister Anna Lührmann (Grüne) for at drøfte EU-sager.

Lars Løkke Rasmussen blev udnævnt som ny udenrigsminister torsdag den 15. december 2022 i den nye koalitionsregering mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne under ledelse af statsminister Mette Frederiksen (S).