Tilbage til nyhedsliste

Kulturmødeambassadører deler budskab om håb på sociale medier

5. maj 2020

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA) har igangsat en kampagne på sociale medier, der skal sprede budskab om håb i coronatiden. Det sker på dagen for 75-året for Danmarks befrielse.

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA) har igangsat en kampagne, der skal sprede budskab om håb. Mandag lagde Kulturmødeambassadørerne Ingeborg (tv.), Mohammed og Nanke (th.) en sten med teksten "Det bliver godt igen" ved hhv. genforeningsstenen i Kruså, Lidl i Tingbjerg og Bopa Plads i København.

Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA) har igangsat en kampagne, der skal sprede budskab om håb. Mandag lagde Kulturmødeambassadørerne Ingeborg (tv.), Mohammed og Nanke (th.) en sten med teksten "Det bliver godt igen" ved hhv. genforeningsstenen i Kruså, Lidl i Tingbjerg og Bopa Plads i København.

Foto: Kulturmødeambassadørerne

Du har måske lagt mærke til dem på en gåtur eller stødt på billeder af dem på sociale medier: Sten, hvorpå der er skrevet budskabet: ”Det bliver godt igen”. Siden en familie i Albertslund i forrige uge kom på idéen og begyndte at lægge malede sten rundt omkring på Københavns Vestegn, har idéen spredt sig til andre dele af Danmark. Og nu vil Grænseforeningens Kulturmødeambassadører (KMA) være med til udbrede budskabet "Det bliver godt igen" gennem en kampagne på sociale medier.

”I Danmark og resten af verden har vi for øjeblikket det til fælles, at vi gennemlever en svær tid, hvor vi skal holde afstand og ikke må samles i større grupper. Derfor vil vi i KMA gerne være med til at sprede det gode budskab om håb, og at det hele nok skal blive godt igen. Under corona er vi alle ens og bliver ramt på samme måde, uanset om man er flertals- eller mindretalsdansker. Og det vil vi gerne vise”, forklarer Maya Bram Sommer, der er projektleder for Grænseforeningens Kulturmødeambassadører.

Én af de Kulturmødeambassadører, der har været ude og lægge en sten, er 21-årige Ingeborg Aggerholm, som bor i Harreslev, Tyskland, og er en del af det danske mindretal i Sydslesvig. Hun har på sin sten valgt at skrive på både dansk og tysk.

”Jeg synes, stenene bærer et godt budskab i en svær tid, og det vil jeg gerne være med til at sprede. Forhåbentligt kan vi motivere mange andre til at male en sten og komme ud og lægge den et godt sted, eksempelvis ved et plejehjem, så det kan give lidt opmuntring til dem, der har det særligt svært”, siger Ingeborg Aggerholm, der har valgt at lægge en sten ved genforeningsstenen i Kruså, der blev rejst til minde om mødet mellem kong Christian 10. og de dansksindede syd for grænsen i 1920.

”Selvom corona fylder meget, må vi ikke glemme, at det i år er 100-året for Genforeningen. Det var en stor milepæl i historien, og i grænselandet i dag lever flertal og mindretal i harmoni. Det skal vi huske at fejre, når vi igen må det”, tilføjer Ingeborg Aggerholm, der qua sit danske pas ikke havde problemer med at krydse den lukkede dansk-tyske grænse for at lægge stenen i den danske grænseby Kruså.

Kampagnen er sat i gang på dagen for 75-året for Danmarks befrielse. Det sker for at vise, at dét, der engang har været svært, kan udvikle sig til noget godt, forklarer projektleder Maya Bram Sommer.

”Efter Anden Verdenskrig og Danmarks befrielse var forholdet til nabolandet Tyskland meget anstrengt og præget af modsætninger, særligt i det dansk-tyske grænseland. I dag har forholdet udviklet sig til at være præget af dialog, venskab og samarbejde, og erfaringerne fra grænselandet viser netop, at det kan blive godt igen. Men det kommer ikke af sig selv”, siger hun.

Under coronakrisen har budskaber, om at ”det bliver godt igen”, floreret på sociale medier på flere forskellige sprog og former. Angiveligt begyndte initiativet i Italien som en reaktion på den omfattende nedlukning af landet, der blev iværksat den 9. marts og bl.a. involverede landets skoler og universiteter. Efterfølgende blev en lang række billeder af hjemsendte skolebørn med tegninger af regnbuer og ordene ”Andrá Tutto Bene” (Det bliver godt igen på italiensk, red.) delt på sociale medier. Siden da har budskabet bl.a. også fået en engelsk pendant, ”Everything Will Be OK”, og en tysk pendant, ”Alles Wird Gut”.

KMA-kampagnen fortsætter i denne uge under hashtaggene #detblivergodtigen og #KMAforener. Det er muligt at følge med på Kulturmødeambassadørernes Instagram-profil.