Ny DR-serie om grænselandet får blandet kritik
Første afsnit af serien ’Grænseland’, der blev vist søndag aften på DR1, skaber både begejstring og skuffelse blandt den danske anmelderstand.

Skuespiller Lars Mikkelsen agerer fortæller i DR-serien 'Grænseland', der får blandet kritik efter første afsnit.
Foto: Morten Krüger/DR
Mens der tales mere og mere om den dansk-tyske grænselukning og mulige grænseåbning som følge af coronaepidemiens tilbagegang i både Danmark og Europa, fik den længeventede DR-serie ’Grænseland’, der fortæller Sønderjyllands historie fra konflikt til genforening, søndag aften premiere på DR1. Den dokumentariske dramaserie, som Danmarks Radio har produceret i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, har fanget de danske anmelderes opmærksomhed med både begejstring og skuffelse til følge.
Mest begejstret er JydskeVestkystens anmelder Peter Gram, der kvitterer med fem ud af seks stjerner. Han kalder første afsnit, der tager udgangspunkt i perioden 1842-64, for en fabelagtig begyndelse og hylder samspillet mellem skuespil, de menneskelige fortællinger og brugen af historikere.
”Så lad det være sagt med det samme. Nu har DR begået et fantastisk stykke arbejde med det første af fire afsnit af serien Grænseland om Sønderjyllands historie”, skriver anmelder Peter Gram, der dog ærgrer sig over fraværet af den sønderjyske dialekt.
”Alle figurerne inklusive bonden Laurids Skau taler det mest formfuldendte rigsdansk uden spor af det sønderjyske folkemål. Måske ville det være for ambitiøst ligefrem at indspille beretningen på sønderjysk. Men en antydning af dialekten havde givet en mere autentisk stemning”, skriver Peter Gram.
Samme detalje hæfter også Berlingskes anmelder Bent Blüdnikow sig ved. Han mener, at skuespillerne taler for københavnsk og kritiserer desuden afsnittets mangel på originalt kildemateriale. Det bidrager ifølge anmelderen til, at DR-fortællingen efterlader et ikke-autentisk indtryk.
”Afsnittet virker som en moderne pastiche, hvor nutidsskuespillere agerer og er lige så meget sendt tilbage til fortiden som Michael J. Fox i ’Tilbage Til Fremtiden’”, skriver Bent Blüdnikow og uddeler tre ud af seks stjerner.
Tre ud af seks stjerner er også, hvad Katrine Sommer Boysen, anmelder for Jyllands-Posten, ender på. Hun hæfter sig ved manglen på kvindelige eksperter og kalder det for kedeligt, men også klogt, at DR-producenterne har valgt at gentage fortælleformen fra ’Historien om Danmark’, hvor dokumentarisme og fiktion blandes, mens Lars Mikkelsen agerer fortæller.
”Skal ”Grænseland” bevæge sig over et niveau af velmenende, superpædagogisk historiefortælling, kræver det, at den dramatiserede del af serien får et selvstændigt liv som andet end gentagelser af det allerede sagte”, skriver hun.
Anderledes positive er Politikens anmelder Henrik Palle og Informations anmelder Anita Brask Rasmussen, der dog ikke uddeler stjerner. Henrik Palle kalder første afsnit for fremragende underholdning.
”Det er indbydende som et sønderjysk kagebord med opulente lagkager og sart sprøde knepkager, dækket med kongeligt porcelæn og dannebrogsflag. Lige til at gå om bord i, men næsten også en smule for meget”, skriver han.
Anita Brask Rasmussen fremhæver, at DR med sin vinkling på at fortælle hele udviklingen fra konflikt til genforening i grænselandet indtil videre har valgt rigtigt. Det viser sig også i seriens titel, der ikke blot hedder ’Genforeningen’, skriver hun.
”Men sandheden er, at vi ville gøre generationer af sønderjyder uret, hvis vi fortalte historien om Genforeningen ud fra det respektfulde samliv, der i moderne tid præger grænselandet. Sønderjyllands idylliske landskab er fyldt med ar. Og det er heldigvis dem, DR viser frem”, skriver Anita Brask Rasmussen.
Første afsnit af ’Grænseland’ blev set af 883.000 seere, hvilket gjorde programmet til sidste uges mest sete tv-udsendelse. Det viser tal fra Kantar Gallup. Næste afsnit, der behandler tiden fra 1864 til 1914, kan ses søndag den 24. maj kl. 20 på DR1 og på DRTV.
Flere nyheder: