Tilbage til nyhedsliste

Ny serie om Genforeningen går i luften på DR

15. maj 2020

DR markerer 100-året for Genforeningen med ’Grænseland’, en historisk dramadokumentar i fire dele med Lars Mikkelsen som fortæller, der har premiere på DR1 og DRTV søndag den 17. maj.

I DRs serie 'Grænseland' fører skuespiller Lars Mikkelsen, der her står foran Dybbøl Mølle, seerne gennem historien om Genforeningen.

I DRs serie 'Grænseland' fører skuespiller Lars Mikkelsen, der her står foran Dybbøl Mølle, seerne gennem historien om Genforeningen.

Foto: Morten Krüger / DR

DR markerer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark med en række tiltag, der skal belyse et afgørende og dramatisk kapitel i Danmarkshistorien og vise, hvilken betydning de historiske begivenheder har for nutidens Danmark, både hvad angår landets størrelse, sprog, befolkning og identitet. Flagskibet i DR’s markering er den historiske dramadokumentarserie ’Grænseland’, hvor skuespiller Lars Mikkelsen i fire dele fortæller historien om Genforeningen fra 1840 til 1920.

Serien har premiere søndag den 17. maj. Det skriver DR i en pressemeddelelse, hvor DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, understreger historiens vigtighed.

”Den dag i dag er grænselandets historie meget nærværende i Sønderjylland, men det er vores ambition med ’Grænseland’ at løfte forståelsen af den epoke ud i hele landet. Jeg håber, at serien vil efterlade en god forståelse for de værdier, vores samfund hviler på og vil give indsigt i, hvad de politiske og kulturelle valg betød dengang og nu”, siger Henrik Bo Nielsen i pressemeddelelsen.

’Grænseland’ er inspireret af DR-serien ’Historien om Danmark’, hvor Lars Mikkelsen i 2017 ledte over 1,2 millioner seere gennem Danmarks historie siden stenalderen. Det er holdet bag ’Historien om Danmark’, der nu står bag ’Grænseland’. Og også i den nye serie bliver historien fortalt gennem dramatiseringer, hvor seerne kan møde personer som Hertugen af Augustenborg, som ville blive konge af Danmark, men blev dømt som landsforræder, bonden Laurids Skau, der kæmpede for retten til at tale dansk, og Ingeborg Hollensen, der drev teglværket i Cathrinesminde, mens mændene var trukket ind i Første Verdenskrig.

”I 'Grænseland' har vi taget en skive ud af den store danmarkshistorie og sat fokus på en periode og på nogle af de begivenheder, der ikke bare blev afgørende for vores lands størrelse, men også for, hvad det vil sige at være dansk. Vi har valgt at fortælle historien med udgangspunkt i de mennesker, der enten var en del af, eller blev direkte berørt af begivenhederne”, siger Ane Saalbach, DR’s producent bag ’Grænseland’, i pressemeddelelsen.

Skuespiller Lars Mikkelsen er glad for igen at kunne føre danskerne igennem en vigtig del af Danmarkshistorien.

 ”Under det gennemgribende arbejde med ’Historien om Danmark’ gik det op for mig, hvor meget jeg ikke vidste om mit eget lands historie. Derfra er min interesse for historie kun blevet forstærket. Og under arbejdet med ’Grænseland’ står det klart for mig, at i det land, hvor jeg bor, er der uendelig mange mennesker, der har kæmpet på mine vegne og for mine rettigheder. Det er årsagen til, at jeg i dag kan bo i et land, der bygger på demokrati og på frihed. Hvis jeg kan være med til at brede ud, hvordan vi som land kom hertil, ja så gør jeg det med den største glæde”, siger Lars Mikkelsen i pressemeddelelsen.

’Grænseland’ vises i fire afsnit. Afsnit 1, der omhandler perioden 1842-1864, sendes søndag 17. maj kl. 20.00 på DR1. Afsnit 2-4 sendes de efterfølgende søndage og omhandler hhv. perioden 1864-1914, 1914-1918 og 1918-1920. Alle afsnit vil også kunne ses på DRTV.