Tilbage til nyhedsliste

Ny tv-serie fra grænselandet deler anmelderne

19. marts 2021

Virkelig spændende eller en serie, man ikke bør se? Anmelderne i Danmark og Tyskland har delte meninger om den nye dansk-tyske tv-serie ’Under overfladen’, der lige nu kan ses på DR.

Tv-serien 'Under overfladen' fortæller den samme historie fra otte forskellige perspektiver. Anmelderne er uenige om, hvorvidt det er en vellykket fortælleform.

Tv-serien 'Under overfladen' fortæller den samme historie fra otte forskellige perspektiver. Anmelderne er uenige om, hvorvidt det er en vellykket fortælleform.

Foto: DR

Tv-serien ’Under overfladen’, der lige nu kan ses på DR1 og DR TV, får både ros og skarp kritik af anmeldere i Danmark og Tyskland. Serien skildrer, hvordan den danske familie Jensen og den tyske familie Küster, der sammen har opbygget et paradis på en ø i Flensborg Fjord, pludselig rammes af en tragedie, idet et af familiernes fire teenagebørn pludselig forsvinder på mystisk vis under en sejltur. Begivenhederne fortælles fra de fire voksnes og fire teenagebørns i alt otte perspektiver. Og det er særligt denne fortælleform, der falder nogle anmeldere for brystet, mens den begejstrer andre.

Mest kritisk er Politiken-anmelder Eva Eistrup, der godt nok roser særligt de unge skuespilleres talent, men ender med decideret at fraråde seerne at se serien. Hun giver serien et ud af seks hjerter, hvilket hun begrunder med fortælleformen.

”’Under overfladen’ lider […] med den overdrevne højspændthed af en langsommeligt selvhøjtidelig gentagelsestvang – ikke mindst på grund af grundformen, hvor hver af de otte episoder fortæller historien mere eller mindre forfra fra en ny persons perspektiv”, skriver Eva Eistrup i Politiken

Heike Hupertz, der anmelder i den tyske avis Frankfurter Allgemeine, roser derimod netop seriens fortælleform. Selvom hun understreger, at ikke alle afsnit er lige stærke, er hun yderst positiv i sin anmeldelse.   

”En thriller, otte perspektiver, der væves sammen til otte portrætter og dermed ikke mindst danner otte gribende forældre-børn-fortællinger. Friedemann Fromms ’Under overfalden’ er ikke mindst exceptionelt fjernsyn for flere generationer”, skriver Heike Hupertz i Frankfurter Allgemeine, der ikke uddeler stjerner.

Også Berlingske-anmelder Thomas Brunstrøm føler sig underholdt og kvitterer med fire ud af seks stjerner, selvom han har et mere ambivalent forhold til fortælleformen, som han kalder ”irriterende”.

”Hvis tv-serier kunne tale, ville ’Under overfladen’ gnække hysterisk og sige: ’Se, hvor mystifystisk, jeg er!’. Den dansk/tyske samproduktion er ekstra irriterende, fordi alle fiksfakserierne faktisk er utroligt effektive. Hvis man lægger sine Fortolker Holger-briller til side og bare suger til sig, er serien ganske enkelt virkelig spændende, og når først man er gået i gang, bliver man nødt til at bruge otte timer på at finde ud af, hvordan skidtet hænger sammen”, skriver Thomas Brunstrøm i Berlingske.

Süddeutsche Zeitungs anmelder Claudia Tieschky pointerer, at der er stor forskel mellem afsnittene, og seriens første afsnit er ifølge hende det svageste. Hun kalder serie en ”familiethriller, der i starten opbygger spænding langsomt og så stadig hurtigere”. Avisen uddeler ikke stjerner.

Dansk og tysk forvirrer

I ’Under overfladen’, der både spiller i Danmark og Tyskland, bl.a. på Okseøerne i Flensborg Fjord, i Sønderborg og i Flensborg, taler skuespillerne både dansk og tysk. Selvom flere anmeldere roser initiativet, så møder udførelsen dog mest kritik, bl.a. af Bo Tao Michaëlis, der anmelder i Filmmagasinet Ekko.   

”I Under overfladen taler man både dansk og tysk, som man gør det i virkeligheden. Nogle gange på grænsen til det grinagtige, nærmest parodiske. Som når den danske datter taler gebrokkent dansk. Hun går sågar på en dansk skole i Flensborg”, skriver Bo Tao Michaëlis i Filmmagasinet Ekko. Han giver serien tre ud af seks stjerner.

Kulturmediet Soundvenues anmelder, Adam Ambus Madslund, er enig. Han mener endda, at sprogskiftene går ud over skuespillerpræstationerne.

”Alle holdes de også tilbage af seriens dansk-tyske islæt, hvor der konstant, og tilsyneladende uprovokeret, skiftes mellem de to sprog. Det lader til at være et forsøg på at tiltale både et dansk og tysk publikum, men fremstår uhyre distraherende”, skriver Adam Ambus Madslund om det, han kalder ”et solidt hold skuespillere” i Soundvenue. Han giver serien tre ud af seks stjerner.

I Børsen sammenfatter anmelder Michael Solgaard, at skuespillerne i ’Under overfladen’ gør det godt, men at serien ”irriterer og forvirrer”. Også han kvitterer med tre ud af seks stjerner.

'Tod von Freunden‘ er instrueret af Friedemann Fromm og har Thure Lindhardt og Lena Maria Christensen samt tyske Jan Josef Liefers og Katharina Schüttler i hovedrollerne. Vises søndage kl. 22.10 på DR1. Hele serien kan ses på DR TV.