Tilbage til nyhedsliste

Så er turneringsplanen klar

12. december 2023

Der er trukket lod til de indledende runder af Europeada, europamesterskaberne i fodbold for de europæiske mindretal. 

EUROPEADA-projektleder, Ruwen Möller, stod for søndagens lodtrækning, der fandt sted på Sydbank Park, Haderslev. Ved siden af Ruwen Möller ses Mads Buttgereit, der er EUROPEADAs tredje goodwill-ambassadør.

EUROPEADA-projektleder, Ruwen Möller, stod for søndagens lodtrækning, der fandt sted på Sydbank Park, Haderslev. Ved siden af Ruwen Möller ses Mads Buttgereit, der er EUROPEADAs tredje goodwill-ambassadør.

Foto: FUEN/Martin Ziemer

Så er der trukket lod til næste års Europeada, euromesterskaberne i fodbold for mindretal, som finder sted i det dansk-tyske grænseland. Og endnu en goodwill-ambassadør for turneringen er præsenteret. Det er det tyske landsholds hjælpetræner Mads Buttgereit, som skal med til EM for herrer i Tyskland til sommer.

Han er sydslesviger og har spillet for blandt andet Stjernen i Flensborg. Trænerkarrieren har bragt ham lidt rundt, indtil han kom til F.C. Midtjylland og blev hjælpetræner med speciale i standardsituationer. Den danske landstræner Kasper Hjulmand engagerede ham, og Mads Buttgereit var ved seneste EM-slutrunde hjælpetræner for den danske landstræner. 

Nu er han altså hjælpetræner i Tyskland. Også den tyske vicekansler og økonominister Robert Habeck (De Grønne) og den danske økonomiminister og tidligere formand for Region Syd, Stephanie Lose (V), er ambassadører for turneringen.

Europeada spilles på begge sider af grænsen og for både damer og herrer. Mads Buttgereit siger til Flensborg Avis, at det kunne være spændende, hvis finalen blev mellem Sydslesvig og Nordslesvig. Og hvem ved, måske kunne det ende med et ’showdown’ ved den dansk-tyske grænse. 

Det danske mindretals hold mod det tyske mindretals hold kunne være en spændende måde at slutte turneringen af på. Seedningen taler dog et andet sprog. Flaskehalsen peger nærmere mod det italienske Sydtyrols tyske mindretal øverst på herrernes podie, når den finale er spillet. Og hos kvinder er holdet fra slovenske mindretal i østrigske Kärnten.

Hos kvinderne var holdene ved lodtrækningen inddelt i tre seedningslag, og både det nordslesvigske og det sydslesvigske hold var placeret i tredje og nederste seedningslag. Sammen med de frisiske kvinder i øvrigt, så grænselandets mindretal kan kun overraske i den turnering.

Hos herrerne var det sydslesvigske hold faktisk i øverste seedningslag. Her var der fire seedningslag, og det nordslesvigske hold kom i 3. seedningslag. Så her er der lidt større forventningerne, og det vil ikke være helt så stor en overraskelse, om finalen ender med at være mellem Nordslesvig og Sydslesvig. Det kunne også være, at med det frisiske hold, som var i andet seedningslag, gik hen og blandede sig.

Kvindeholdet fra Sydslesvig er kommet i pulje med det ladinske talende mindretal i Italien og det sorbiske mindretal i Tyskland.

Det nordslesvigske kvindehold er kommet i pulje med det tyske mindretal i Sydtyrol og holdet fra det tyske mindretal i Polen.

De frisiske kvinder er kommet i pulje med holdet fra det slovenske mindretal i Kärnten i Østrig samt et mindretal fra den schweiziske Kanton, Grisson.

De sydslesvigske herrer er kommet i pulje med det ladinske mindretal i Italien, det bulgarske mindretal i Rumænien og det aromanske udvælgelseshold. Aromansk er et sprog beslægtet med rumænsk uden en moderstat, som findes spredt i en række lande det sydlige og østlige Europa.

De nordslesvigske herrer møder favoritterne fra Sydtyrol og Krim Tatarerne samt et mindretal fra den schweiziske Kanton, Grisson.

De frisiske herrer er kommet i pulje med holdet fra det occitanske mindretal i Frankrig, et hold fra det tyrkiske mindretal i Georgien og et hold fra det, der i muligvis er resten af et mindretal fra Jylland, det kimbriske mindretal i Italien, som ifølge nogle kilder udvandrede dertil fra det nordlige Jylland omkring 100 år før vor tidsregning, før danerne kom dertil.

Se det samlede overblik over grupperne her.