Tilbage til nyhedsliste

Nationalt skifte gav ikke mere succes

2. december 2022

Hvis Mads Buttgereit fra Flensborg var landsholdsspiller, ville hans skifte være kontroversielt. Men for et medlem af trænerstaben er det okay at skifte fra Danmark til Tyskland. Nu er VM slut for begge mandskaber, men hans rolle som dødboldtræner bliver ved at være vigtig.

Både Danmark og Tyskland er færdige ved VM-slutrunden i Qatar.

Både Danmark og Tyskland er færdige ved VM-slutrunden i Qatar.

Foto: Wikimedia Commons

På begge sider af grænsen græmmes folk over de indledende kampe ved verdensmesterskaberne i fodbold i ørkenstaten Qatar. Både Danmark og Tyskland er ude.

Men der skulle ikke have været meget til, før alt var endt anderledes. I fodbold er bolden rund, og det afgøres på de små marginaler, som den tidligere tyske landstræner i Danmark, Sepp Piontek, yndede at sige det. Det er en sandhed, som de bedste hold også prøver at tage højde for i moderne fodbold.

De små marginaler kan man især få på sin side ved dygtigt at udnytte dødbolde. En dødbold er, når bolden ikke bliver spillet, men ligger stille. Det kan være ved frispark, hjørnespark, målspark og straffespark, ja det gælder også ved indkast. Så er der en række valg, et hold kan tage i forhold, hvor spillerne skal stå, og hvor de skal løbe hen, og hvordan bolden skal spilles.

Det skete så ikke, men hvis den tyske forsvarsspiller Antonio Rüdiger fra Real Madrid var gået med frem og havde scoret det forløsende mål efter en dødbold, som var gået i nettet og havde afgjort Tysklands videre skæbne ved VM, så vil han have takket en i trænerstaben med baggrund i det danske mindretal i Sydslesvig.

Nemlig det tyske landsholds dødboldsspecialist, Mads Buttgereit.

”Vores dødboldsspecialist kan blive et våben i turneringen. Vi er blevet bedre til det, men der er stadig mere at arbejde på”, sagde Real Madrid-stjernen til det tyske sportsmedie Spox før VM.

”Det er super. Han har noble idéer, som han med succes har gennemført på andre hold“, fortsætter Rüdiger.

Et af de andre hold er det danske landshold, hvor Mads Buttgereit var en del af trænerstaben ved EM sidste år. Før han kom til landsholdet, var han i FC Midtjylland.

Efter at han er skiftet til det tyske landshold, er han også flyttet tilbage til Flensborg.

Ifølge Flensborg Avis blev han student fra det danske mindretals Duborg-Skolen i 2006 og spillede for SdU-klubberne Vesterland UI og IF Stjernen Flensborg i sine unge år.

Da Hansi Flick overtog det tyske landshold efter at have vundet det tyske mesterskab, den tyske pokaltitel og Champions League som cheftræner for Bayern München, hentede han den danske kapacitet i dødbolde. Og som det tyske sportsblad Kicker konstaterer, er der i hvert fald ingen sprogbarrierer i vejen for Mads Buttgereits arbejde med de tyske spillere.

”Min far er tysk, og mine bedsteforældre er fra Celle. Jeg har boet i Flensborg og har altid set ’Sportschau’ og drømt om Bundesligaen”, siger han til Kicker.

Selv om det danske spil ikke fungerede i den afgørende kamp mod Australien, kunne det hele være gået anderledes, hvis Danmark havde scoret et mål. Det samme gjaldt for Tyskland i skæbnekampen mod Japan. Og når spillet ikke fungerer, når spillerne bare ikke rammer hinanden, så er den fase i spillet, som giver mulighed for at skabe store målchancer dødboldene.

De fleste trækker således store, hovedstødsstærke forsvarsspillere med frem i feltet, hvis man har et hjørnespark, et frispark, der skal spilles ind i feltet, eller hvis man kan slå et langt indkast. I Danmarks kamp mod Australien var målmand Kasper Schmeichel endda med fremme i de sidste desperate, men forgæves forsøg på at vende kampen.

Til Flensborg Avis’ Ruwen Möller forklarer Mads Buttgereit om sit arbejde med dødbolde:

”Et hjørnespark er ikke bare et hjørnespark, det er en målchance. Du bestemmer selv, hvor bolden skal hen og til hvem. Så kigger du på modstanderen, hvor er deres svaghed – og så prøver du at bringe din egen styrke ind i deres svaghed”, siger han.

Inden VM-slutrunden havde Tyskland øget sine mål efter dødbolde med næsten et halvt mål pr. kamp. Nu for vi se, hvordan det går frem mod den kommende EM slutrunde på hjemmebane i 2024 – og i Danmarks bestræbelser på at kvalificere sig til slutrunden i nabolandet.