Tilbage til nyhedsliste

Sønderjysk kirkegård i Frankrig fylder 100 år

28. juni 2024

Grænseforeningen Kolding var med, da 100-året for indvielsen af den sønderjyske soldaterkirkegård i Braine blev markeret den 15. juni. Ved samme lejlighed blev det også markeret, at kirkegården er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

100-året for indvielsen af Den Sønderjyske Kirkegård i Braine blev markeret lørdag den 15. juni.

100-året for indvielsen af Den Sønderjyske Kirkegård i Braine blev markeret lørdag den 15. juni.

Foto: Haderslev Kommune

Af Alexander Leicht Rygaard

”Det var en meget rørende oplevelse”.

Jutta Juhl, sekretær for Grænseforeningens lokalforening i Kolding, er netop vendt hjem fra Frankrig, hvor hun sammen med en række foreningsfolk fra Kolding var med til at markere 100-året for Den Sønderjyske Kirkegård i Braine. Kirkegården blev oprettet den 15. juni 1924 som et mindested for faldne sønderjyder, der deltog i krigen på tysk side.

”Vi var mange lokale foreninger afsted, der alle havde interesse for Første Verdenskrig, så der var gode muligheder for at netværke”, siger hun.

Udover markeringen af 100-året for kirkegårdens indvielse var der også to andre særlige punkter på programmet. I efteråret 2023 blev kirkegården nemlig udnævnt som UNESCO-verdensarv sammen med alle andre begravelses- og mindesteder fra Første Verdenskrigs vestfront i Belgien og Frankrig. 

Men det var det andet særlige programpunkt, der gjorde mest indtryk på Jutta Juhl. 

Der fandt nemlig en dansk begravelse sted som følge af, at kommunale franske gravearbejdere i maj havde fundet de jordiske rester af Erik Petersen Skøtt. Han var en ung soldat fra Haderslev, der blev meldt savnet den 21. juni 1916 efter slaget ved Verdun, et af de største militære sammenstød under Første Verdenskrig, og det var også nær Verdun, at resterne blev fundet. 

”Jeg oplevede det som en helt særlig begivenhed. Det var historisk. I så mange år var han forsvundet og gemt væk som tysk soldat i fransk jord. Men nu er han igen blevet dansk”, siger Jutta Juhl.

”Det var i det hele taget også en meget dansk begravelse. Der blev sunget danske salmer, og efterfølgende kastede præsten jord på gravstedet tre gange med de sædvanlige ord. Det skabte virkelig en helt særlig stemning, og alle, jeg talte med bagefter, var enige om, at det var helt rigtigt udført”, siger Jutta Juhl, der selv har familie, som deltog i Første Verdenskrig.

”Min bedstefar kom såret hjem fra krigen, men det gjorde hans lillebror ikke. Han ligger begravet på soldaterkirkegården i Manicourt. Så jeg er vokset op med mange historier fra dengang, og det er selvfølgelig derfor, jeg bliver ekstra rørt af at være med til sådan et arrangement. Det var en stor oplevelse”, siger Jutta Juhl. 

At man vidste, at det var Erik Petersen Skøtt, skyldes, at man blandt de jordiske rester fandt et identifikationsmærke, som også kaldes for hundetegn, med hans navn på. 

Det var Kolding Kommune, som havde inviteret to frivillige fra organisationerne Dannebrogs-Samfundet, Genforenings- og Grænsemuseet, Veteraner i Kolding, Garderforeningen i Kolding samt Grænseforeningen Kolding. Udover Jutta Juhl deltog Henning Haugaard, der er formand for Grænseforeningen Kolding.

Der deltog også repræsentanter fra de fire sønderjyske kommuner, Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa. Bl.a. var Mads Skau (V), borgmester i Haderslev Kommune, med i begravelsen af Erik Petersen Skøtt. Derudover spillede Slesvigske Musikkorps koncert.