Sydslesvigske Helene Frank er på kort tid blevet et kendt navn i Danmark som deltager i årets X Factor. Hun drømmer hverken om pladekontrakter eller store festivalscener, men vil bare gerne synge til dit bryllup.
Når det her interview udkommer, er der blevet kåret en vinder af årets X Factor.
Det er en af få ulemper ved at arbejde med lange deadlines.
Vinderen kan meget vel blive sydslesvigske Helene Frank, der sidder foran mig i en lædersofa.
Sker det faktisk, hørte du det først her.
Vi befinder os i et af opholdsrummene i X Factor-studierne i Brøndby. Du vil måske kunne genkende det, for det er her, de korte interviews og forskellige klips med deltagerne og dommerne laves. Væggene er udgjort af petroleumsblå paneler, der er omgivet af rammer i lysebrunt egetræ. Nede ad gangen ligger endnu et rum, hvor Helene Frank kort forinden var ved at vinde over Oscar Pedersen, der udgør den ene del af gruppen Kaos, i videospillet Mario Kart.
I skrivende stund er der fortsat fem deltagere med i underholdningsprogrammet, der kører på sin 17. sæson i Danmark. Det betyder, at yderligere to skal stemmes hjem, inden det store finaleshow finder sted den 5. april i Arena Randers. Helene Frank spås af flere bookmakere til at gå i finalen og skulle kæmpe om sejren med brødreparret Arbnor og Rinor Selmani og sønderborgske Cristian Oprea.
“Det har allerede været en kæmpe oplevelse. Det er sindssygt fedt at stå på den scene, og jeg forsøger virkelig at nyde hvert øjeblik og blot tage det som et skridt i min udvikling som artist”, siger Helene Frank, da vi har sat os ordentlig til rette i lædersofaerne.
Simon Kvamm i tårer
Og den 28-årige sydslesviger har udviklet sig enormt. Fredag efter fredag har hun imponeret på X Factor-scenen med gode sangvalg, der har vist hendes kunnen både vokalmæssigt og bagved et keyboard.
“Når jeg optræder, er jeg fuldstændig fokuseret på at udføre det, jeg har øvet. Det bliver en boble, som lige tager lidt tid at komme ud af. Derfor er det ikke altid, at jeg fanger alt, hvad dommerne siger”, forklarer hun.
Selvom hun beskriver det som en boble, er hun i løbet af programmet blevet mere udadvendt i sine optrædener. Hun har kontinuerligt modtaget ros fra dommertrioen, og særligt Simon Kvamm har flere gange beskrevet, hvordan han oplever, at Helene Franks vokal rummer et lys, en kanal til noget større. Dommeren måtte endda fælde mere end én tåre, da Helene Frank leverede en inderlig udgave af 80-hittet ‘Sjæl i flammer’.
“Det er stadig surrealistisk at få ros af en person som Simon Kvamm, der har opnået så meget i musikbranchen. Men efterhånden har jeg også lært ham godt at kende. Han er virkelig omsorgsfuld, inspirerende og altid hårdtarbejdende”, siger Helene Frank.
Sydslesvig i bedste sendetid
Helene Frank er født og opvokset i Sydslesvig som en del af det danske mindretal. Noget, hun også har gjort X Factor-seerne opmærksomme på fra begyndelsen. Hun oplever, at der er mange, som ikke kender til mindretallet, og hun har derfor gjort en dyd ud af at forklare, hvad det betyder at være en del af et mindretal som det danske.
“Det er en stor ære for mig at kunne repræsentere det danske mindretal på dansk tv. Det betyder meget. Folk ved ikke, hvad det er, men hvis jeg kan være med til at skabe lidt opmærksomhed omkring mindretallet, er det kun godt. Jeg er blevet interviewet af flere journalister, der blander det danske og det tyske mindretal sammen. Så har jeg måtte forklare, at det altså er to forskellige ting”, siger Helene Frank, der har oplevet en stor nysgerrighed på sit ophav i mindretallet.
Foto: Alexander Leicht Rygaard
“Når man begynder at fortælle lidt, så synes folk, at det egentlig er meget spændende. Så forstår de hurtigt, at jeg taler fint dansk, fordi jeg har gået i dansk børnehave og skole, også selvom det var i Tyskland”, siger hun.
I X Factor-sammenhæng er det dog en ulempe, at Helene Frank er opvokset i Sydslesvig. Folk udenfor Danmark kan nemlig ikke stemme i X Factor, hverken over sms eller i programmets egen app. I teorien er Helene Frank derfor gået glip af flere tusinde stemmer, fordi det ikke er muligt at stemme fra Tyskland.
“Det er jo potentielt 50.000 stemmer. Det kunne TV2 godt lige have fikset, men de siger, at det ikke kan løses”, siger Helene Frank med et grin.
Der er nogen, der går og siger, du har en hemmelighed
Helene Franks vej til X Factor begyndte i sommer. Hun har en profil på det sociale medie TikTok, hvor hun udgiver videoer af sig selv, der synger og spiller. Det var her, at en caster fra programmet henvendte sig og opfordrede hende til at melde sig til en audition. Helene Frank har aldrig haft en drøm om at deltage i X Factor eller lignende programmer, så det var ikke noget, hun tænkte meget over til at begynde med. Faktisk har hun aldrig set en hel sæson af X Factor.
“Men tanken om at deltage blev ved med at være et sted i mit baghoved. Jeg kunne ikke rigtig give slip på den. Og hvad ville jeg miste ved at give det et skud? Her var nogle af mine venner også gode til at give mig det sidste skub. Det har alle nok behov for indimellem”, siger Helene Frank, der var til audition i september og kom videre til det, programmet kalder for 6 Chair Challenge.
Her leverede hun en nedbarberet udgave af The Minds of 99-hittet ‘Under din sne’, der sendte hende videre til næste runde, bootcampen. Alle Helene Franks optrædener kan i øvrigt findes på X Factors YouTube-kanal. I skrivende stund er netop hendes udgave af ‘Under din sne’ sæsonens mest sete video med mere end 100.000 visninger.
-
Orkesterleder: “Vi er alle stolte af Helene”
Det har været en stor fornøjelse at følge Helene Frank på tv-skærmen hver fredag aften. Det fortæller Bente Stenger, der i knap 10 år har været orkesterleder for X Factor-deltageren i Skoleforeningens Underholdningsorkester, SKURK.
“Hun har gjort det så godt, og vi er mange, der er enormt stolte over hendes bedrifter”, siger hun.
Bente Stenger lærte Helene Frank at kende, da X Factor-deltageren begyndte i orkestret som ung gymnasieelev.
“Det var en genert pige, der kom ind ad døren. Hun gjorde ikke meget væsen af sig, men da hun begyndte at synge, havde hun alles opmærksomhed. Hun har en helt særlig klang, og allerede dengang tænkte jeg, at hun havde et klart talent”, siger Bente Stenger.
“Hun har en meget personlig måde at frasere på, og man kan ikke undgå at blive ramt et helt centralt sted, når man hører hende synge”, tilføjer hun.
Dommer Simon Kvamm har flere gange beskrevet, hvordan han oplever, at Helene Franks vokal rummer et lys, en kanal til noget større. En beskrivelse, som Bente Stenger kan genkende.
“Jeg er meget enig i, hvad Simon Kvamm har sagt. Hendes vokal rummer en stor musikalitet, og jeg har nydt at se Helene optræde i fjern-
synet. Jeg under hende virkelig, at hun nu får stor opmærksomhed for det, hun kan”, siger Bente Stenger.Som en del af Skoleforeningens Underholdningsorkester, SKURK, har Helene Frank fået en ramme til at udvikle sig i, forklarer Bente Stenger. Hun har prøvet forskellige musikgenrer af og fået øvelse i, hvad det vil sige at stå på en scene foran et publikum.
“Hun har altid haft en omfavnende rolle i orkestret, og hun har enorm respekt for andres kunnen. Hun spiller også saxofon og er god til at se en helhed og fornemme, hvad der er brug for i en given situation”, siger Bente Stenger, der håber, at Helene Frank vil overveje, om en karriere i musikbranchen kunne være noget.
“Det er noget, jeg har talt med Helene om flere gange, men det er selvfølgelig helt op til hende. Men jeg synes, hun har et stort talent, og jeg har tit tænkt, at der er noget i hendes sangstemme, som også peger i retningen af jazz og gospel. Det kunne måske blive en levevej”, lyder det fra Bente Stenger.
I november klarede hun sig så videre til programmets liveshows, og den 1. januar havde programmet så premiere på TV2. Først den 23. februar fandt første liveshow sted, og i flere måneder har hun altså vidst, at hun ville klare skærene hele vejen til live-delen.
“Det var nogle lidt hårde måneder”, siger Helene Frank med et grin.
“Mine efterskoleelever var meget nysgerrige og udspurgte mig næsten dagligt, om hvordan det var gået. Men jeg kunne ikke sige noget. Det var jo en hemmelighed”, tilføjer hun.
Det danske dogme
I programmet har Helene Frank været tilknyttet dommer Simon Kvamm, der er tidligere forsanger i rockbandet Nephew og i dag har bandet Hugorm. Han blev en del af X Factor-universet i forrige sæson med dogmet om, at alle hans deltagere skal synge på dansk. Da det i denne sæson stod klart, at Helene Frank var en af rocksangerens deltagere, sendte det hende i en helt ny musikalsk retning. Helene Frank har nemlig primært sunget på engelsk.
“Begge mine forældre er tyske, så dansk musik har ikke fyldt meget i mit barndomshjem. Men jeg har jo gået i dansk børnehave og skole og har ingen problemer med at synge på dansk. Det har været en stor berigelse at lære en masse dansk musik at kende, og jeg kan faktisk bedst lide at synge på dansk nu. Det er gået op for mig, hvor meget lettere det er at relatere til danske tekster end engelske”, siger Helene Frank, der i løbet af programmet har fortolket danske kunstnere som Elisabeth Gjerluff Nielsen, Tina Dickow, Kasper Winding og Søren Huss.
“Det har virkelig været fedt, og jeg er meget glad for det, jeg har leveret”, tilføjer hun.
Karaoke i barndommens stue
At Helene Frank ikke er vokset op med dansk musik og ikke har samme kendskab til Anne Linnet, Thomas Helmig og Nik & Jay, betyder ikke, at hun aldrig har sunget på dansk. Faktisk har hun optrådt for dronning Margrethe med en sang skrevet af Simon Kvamm, men den historie får du først lidt senere.
Helene Frank har sunget hele sit liv. Sådan forklarer hun det i hvert fald selv, når man spørger hende, hvornår hun begyndte at interessere sig for musik. Hun fortæller videre, at hun engang fandt et kassettebånd, hvor hun som toårig synger, mens hendes mor spiller guitar.
“Vi synger en eller anden tysk børnesang. Min mor forsøger også at synge lidt, men jeg siger så, at hun skal tie stille, og at det er mig, som synger. Det lød ikke særlig godt”, siger Helene Frank og griner.
Som fireårig begynder hun at spille blokfløjte, og som tiårig opdager hun, at det er mere spændende at spille klaver. Som ung skoleelev går hun på biblioteket og låner alle de cd’er, hun kan, og lytter til de forskellige sanges opbygninger. Da hun begynder at få lov til at være alene hjemme efter skole, bruger hun alenetiden på at finde karaokesange på videoplatformen YouTube og skråle igennem.
“Jeg kan huske, at mine forældre havde sådan en gammel stationær computer. Og når jeg så var alene hjemme, tændte jeg computeren og fandt noget musik at synge til. Jeg har måske været 13-14 år gammel”, siger Helene Frank, der nævner Aretha Franklin, Cindy Lauper, Adele og Sia som musikalske inspirationer.
“Jeg har altid elsket at fordybe mig i musikken. At finde en ny sang med en interessant opbygning og en spændende tekst. At lære sangens akkorder og øve, hvordan jeg skal synge melodien i de forskellige dele”, forklarer Helene Frank, der ikke selv skriver musik.
“Jeg har skrevet én sang, og den er ikke særlig god. Jeg har prøvet mange gange at finde på noget tekst, der ville passe godt til en sang, men jeg har aldrig rigtig fået gjort mere ved det. Måske kan X Factor gøre, at jeg ser på sangskrivning med nye øjne” siger hun.
Helene Frank fra Sydslesvig er med i årets X Factor-finale.
Foto: Alexander Leicht Rygaard/Grænseforeningen
Og så til historien om Helene Franks optræden for dronning Margrethe.
I 2019 besøgte den nu tidligere regent Slesvig-Holsten, og en aften var det danske mindretal værter for en festmiddag på A.P. Møller Skolen i Slesvig, hvor Helene Frank har været gymnasieelev. Underholdningen stod mindretallets orkester, SKURK, for, og helt i front stod Helene Frank.
“Vi spillede Nephew-sangen ‘Hjertestarter’. Det var virkelig sjovt. Simon Kvamm blærer sig jo indimellem med, at han har spillet på Orange Scene, men jeg ved faktisk ikke, om han har optrådt for dronningen. Det må jeg lige høre ham om”, siger Helene Frank, der fortsat er en del af SKURK.
Bryllupssangerinden
Vinderen af X Factor 2024 får en pladekontrakt med Universal Music, der huser nogle af verdens største artister. Men det er egentlig ikke noget, der optager Helene Frank synderlig meget. Hun drømmer om en fremtid med musikken, men hun har ikke et behov for at være popstjerne og turnere rundt i hele Danmark. Hun vil egentlig bare gerne gøre folk glade.
“Jeg er helt vild med at synge til bryllupper. Det har jeg prøvet en del gange efterhånden, og det er simpelthen den skønneste oplevelse. Det er ofte en overraskelse, og jeg elsker at se glædens i folks øjne. Det vil jeg meget gerne gøre mere i fremtiden”, fortæller Helene Frank.
“Jeg kender mig også selv ret godt, og jeg ved, at min hjerne vil gå i kludder, hvis musik blev et fuldtidsarbejde, hvor jeg hele tiden skulle nå en hel masse på det og det tidspunkt. Jeg tror, at jeg ville miste interessen og køre træt i det”, siger hun.
-
Læs også: “Jeg er bare Cristian”
Årets udgave af X Factor har haft hele to deltagere fra det dansk-tyske grænseland, og de kender endda hinanden. Sydslesvigske Helene Frank har nemlig været lærer for Cristian Oprea på Sønderskov-Skolen i Sønderborg.
“Det er meget sjovt og tilfældigt, at vi begge er med i X Factor. Det har givet lidt ekstra tryghed at have et kendt ansigt blandt de mange nye. Og at vi begge kan tale tysk, betyder, at vi har haft lidt et hemmeligt sprog i forhold til de andre deltagere, der ikke er så gode til tysk”, siger Cristian Oprea, der har gået i tysk børnehave og skole.
I programmets andet liveshow blev Cristian Oprea den første i X Factor-historien i Danmark til at optræde med en sang på tysk, da han fremførte Nenas verdenshit ‘99 Luftballons’.
“Det var en sjov oplevelse. Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle bruge mit tyske i X Factor, men det var Thomas Blachmans forslag, og da jeg lige havde tænkt over det, synes jeg, at det var en vildt fed idé. Sangen er jo legendarisk, og det var også en måde at vise seerne, hvem jeg er”, siger han.
Cristian Oprea er 16 år og opvokset i Sønderborg. Selvom han har haft sin opvækst i det tyske mindretals institutioner, har han ingen rødder i mindretallet. Hans mor er fra Rumænien, og hans far er fra Amager, men de kender grænselandet efter mange år som musikere i Sønderjyllands Symfoniorkester.
“Der er mange fra Tyskland i orkesteret, og det inspirerede mine forældre til at sende mig i tysk børnehave og skole, så jeg kunne få en multikulturel opvækst. Og det er jeg sindssyg glad for i dag. Selvom jeg ikke er født direkte ind i det tyske mindretal, føler jeg stadig, at det er en del af mig”, siger han.
“Jeg har besøgt Tyskland flere gange i skoletiden og har været til tyske gudstjenester i Sønderborg til jul. Generelt er tysk sprog og kultur godt repræsenteret i Sønderborg, så det føles meget naturlig for mig også at kunne tale sproget”, tilføjer han.
Den unge sanger har altså både noget dansk, tysk og rumænsk i sig, og spørgsmålet er så, hvad der vægter mest, når han præsenterer sig selv.
“Jeg sætter altid min personlighed først, og så er det op til andre at afgøre, hvad de mener, jeg er. Jeg er glad for at være mig selv, og jeg vil ikke kalde mig det ene eller det andet. Jeg er bare Cristian”, forklarer han.
Hun har sunget til bryllupper i mange år. Det begyndte allerede, da hun gik på efterskole, hvor der var en lærerinde, der var sanger og optrådte i kirker, inden parrene blev viet. En dag spurgte lærerinden den unge Helene Frank, om det ikke kunne være noget for hende, for hun kunne ikke nå alle de efterspørgsler, der var.
“Det er jeg hende evigt taknemmelig for. Det har virkelig givet mig mange gode oplevelser. Nu er jeg også selv kommet i den alder, hvor flere i min omkredskreds bliver gift, så jeg har allerede flere bryllupper at glæde mig til”, siger Helene Frank.
Det er også vigtigt for Helene Frank at beholde sit arbejde på Frøslev Efterskole, selvom hun kun har været ansat siden oktober. Hun kalder det for den helt rigtige hylde for hende. Der er et stærkt fællesskab og en følelse af at være en familie, hvilket står i kontrast til de første år efter afslutningen på hendes uddannelse, hvor hun arbejdede som folkeskolelærer.
“Jeg håber, at jeg på et tidspunkt kan arbejde på deltid. Og så optræde indimellem i nogle weekender. Det vil være helt perfekt”, siger hun.
Føler sig tilpas i Danmark
Helene Frank har i knap ti år boet i Haderslev, de seneste seks år sammen med kæresten Nikolaj. De mødte hinanden på UC SYD, hvor Helene Frank læste til lærer og Nikolaj studerede lyddesign. I dag arbejder de begge på Frøslev Efterskole, hvor Helene Frank også selv har været elev. Det var et efterskoleår, der blev skelsættende for hendes liv, forklarer hun.
“Efterskolen ligger et stenkast fra den dansk-tyske grænse, men jeg følte mig virkelig tilpas i Danmark fra begyndelsen. Det er svært at forklare, men jeg oplever, at der er en anden, mere positiv stemning end i Tyskland. Jeg har ikke lyst til at flytte tilbage til Tyskland”, siger hun.
“I Tyskland gennemsyres samfundet af en negativitet. Man skal være på en bestemt måde, og som teenager oplevede jeg at få mange sådan fordømmende blikke. Det har jeg aldrig oplevet i Danmark. Her har jeg altid følt mig godt tilpas”, slutter hun.
Helene Frank blev fredag den 5. april kåret som vinder af årets X Factor (red.)