Magasinet Grænsen har spurgt fem arrangører af genforeningsarrangementer om, hvad det betyder, at deres arrangementer er blevet aflyst på grund af coronapandemien.
Lars Kofoed-Jensen, direktør i Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Det er drønærgerligt, at UngGenforening 2020 er blevet aflyst. UngGenforening, der var et projekt, hvor 5.000 sydslesvigske skolebørn skulle besøge danske skoler i uge 20 i 2020, havde til formål at øge børnenes bevidsthed om forbindelsen mellem Danmark og Sydslesvig. Derudover ville UngGenforening have givet det danske mindretal i Sydslesvig medieopmærksomhed og en platform til at markere Dansk Skoleforening for Sydslesvigs 100-års jubilæum. Corona og den deraf følgende grænselukning har i den grad mindet mig om, hvilken fantastisk udvikling vi har været igennem her i grænselandet, hvor grænsen ikke længere har haft nogen betydning for hverdagen. Derfor håber jeg, at vi også fremover kan styrke folks bevidsthed om historien om grænselandet, der er tæt forbundet med Genforeningen. Det er en historie, som Danmark, Slesvig-Holsten, det danske og det tyske mindretal har tilfælles. Jeg håber, at UngGenforening vil kunne blive gennemført i 2021. Det arbejder vi på."
Lars Kofoed-Jensen er direktør i Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Foto: Dansk Skoleforening for Sydslesvig
Torkild Bak, domprovst i Ribe Domkirke og projekt- og budgetansvarlig for Folkemødet i Ribe
"Det var en kæmpe mavepuster at skulle aflyse Folkemødet i Ribe. Vi havde været i gang med forberedelserne i næsten to år og havde aftaler med 200 medvirkende og mange frivillige. Efterfølgende kunne jeg mærke, at jeg havde brug for en tænkepause for at genfinde motivationen og lysten. Jeg har en stor forhåbning om, at vi kan gennemføre dele af folkemødet i 2021. Corona har bekræftet mig i, at nationalstaten var det rigtige tema for Folkemødet i Ribe. Krisen har sat nyt fokus på nationalstaten, der ellers var gledet i baggrunden som følge af globaliseringen. Jeg tror på, at der også kan komme noget godt ud af denne periode med corona. Vi har jo i vores kultur vænnet os til, at der ikke må ske noget alvorligt. Vi har haft vækst og fremgang siden Anden Verdenskrigs afslutning, og måske havde vi glemt, at vi er dødelige."
Torkild Bak er domprovst i Ribe Domkirke og projekt- og budgetansvarlig for Folkemødet i Ribe
Foto: Folmer Iversen
Lasse Tästensen, sekretariatsleder i Deutscher Jugendverband für Nordschleswig, står bag Team Grænzland, der er udskudt til 29. maj til 4. juni 2021.
"Selvom Team Grænzland er flyttet til næste år, er det utrolig trist, at vi har måtte aflyse i år. Cykelløbet fra den dansk-tyske grænse over Berlin til København skulle have været kulminationen, som vi allerede har forberedt os på i rigtig lang tid. Det kræver en del træning at cykle de over 1000 km. Heldigvis fortsætter mange af cykelrytterne træningen og deler motiverende billeder og videoer på de sociale medier. På den måde kan vi holde gejsten oppe til næste år. Corona har givet mig en forståelse af, hvad det vil sige at være adskilt af en landegrænse. Min partner er tysk, og hendes familie bor syd for grænsen, så vi har i lang tid ikke kunnet se hendes forældre og søskende. Jeg håber, at der bliver en ny fejringsrunde i 2021. Godt nok fejrer vi i det tyske mindretal ikke Genforeningen, men vi fejrer de seneste 100 års udvikling, der har ført til det stærke dansk-tyske fællesskab, vi har i dag. Og så fylder det tyske mindretal 100 år. Det skal selvfølgelig også fejres."
Lasse Tästensen er sekretariatsleder i Deutscher Jugendverband für Nordschleswig.
Foto: Deutscher Jugendverband für Nordschleswig
Helle T. Nordentoft er projektleder for Genforeningsbussen, Museum Sønderjylland
"Lige nu holder Genforeningsbussen stille, og det har den gjort, siden statsministeren lukkede Danmark ned den 11. marts. Ugen efter nedlukningen brugte jeg på at ringe rundt til de skoler, vi havde aftaler med, og aflyse. Jeg var virkelig trist og havde svært ved at se en løsning på det hele. Kort tid efter fik vi mulighed for at forlænge lejen af bussen, og i dag er jeg i fuld gang med at planlægge en efterårstur fra midten af august til slutningen af oktober. Jeg var bekymret for, at skolerne ikke ville være interesserede, og at begejstringen for Genforeningen var forsvundet. Men sådan er det heldigvis ikke gået. Corona har tydeliggjort for mig, hvad det vil sige at være omstillingsparat. Vi får bussen af sted igen, men under nye coronaretningslinjer, og det er jeg stolt af."
Helle T. Nordentoft er projektleder for Genforeningsbussen, Museum Sønderjylland
Foto: Privat
Kirsten Rykind-Eriksen, formand for Grænseforeningen Vejle Vesteregn, står bag Folkefesten i Jelling med temaet ‘grænser og national identitet før, nu og i fremtiden’, der nu er udskudt til 23.-24. april 2021.
"Det er selvfølgelig trist, at Folkefesten i Jelling må aflyses i år. Og så er det bøvlet. Desværre er det stadig usikkert om visse dele af Folkefesten i Jelling kan flyttes, men i det store hele regner vi med at kunne genskabe programmet i 2021. Jeg har ikke tænkt så meget over corona, ud over at det er ubelejligt i forhold til de mange genforeningsarrangementer, der nu må aflyses. Jeg håber virkelig, det lykkes igen at få sat gang i de mange aktiviteter omkring genforeningsjubilæet. Der tror jeg, at fællesskabet spiller en kæmpestor rolle. Jeg er vild med fællessang med Phillip Faber på DR, hvor vi får en følelse af at stå sammen. Den samme fællesskabsfølelse, håber jeg, vil præge genforeningsfestlighederne til efteråret og til næste år, for sådan var det også i 1920."
Kirsten Rykind-Eriksen er formand for Grænseforeningen Vejle Vesteregn.
Foto: Niels Åge Skovbo