Tilbage til nyhedsliste

Romeo og Julie på dansk og tysk markerer Genforeningen

28. maj 2021

Den dansk-tyske teaterforestilling ’Romeo + Julie’, der har premiere i Haderslev i aften, fredag den 28. maj, markerer Genforeningen med et års forsinkelse. H.K.H. Prinsesse Benedikte er gæst til premieren

I Teatret Møllens opsætning af William Shakespeares klassiker 'Romeo og Julie', er Romeos familie tysk og Julies dansk.

I Teatret Møllens opsætning af William Shakespeares klassiker 'Romeo og Julie', er Romeos familie tysk og Julies dansk.

Foto: Teatret Møllen

’Romeo + Julie’ er Teatret Møllens dansk-tyske fortolkning af William Shakespeares klassiker om kærlighed, der overvinder fjendskab mellem to familier. Forestillingen, der oprindeligt skulle have markeret 100-året for Genforeningen i sommeren 2020, men blev udskudt på grund af coronapendemien, har premiere på Hotel Harmonien i Haderslev i aften, den 28. maj kl. 20, med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Teaterchef Nikolaj Mineka, Teatret Møllen, glæder sig over endelig at kunne vise stykket.

”Efter flere års drømme og hårdt arbejde – og med et års forsinkelse – er jeg både lykkelig, lettet og uendeligt stolt over endelig at kunne præsentere Teatret Møllens udgave af den nok største kærlighedshistorie nogensinde”, siger Nikolaj Mineka i en pressemeddelelse.

Den særlige genforeningsvinkel ved ’Romeo + Julie’ er, at stykket spilles på både dansk og tysk, hvor Romeos familie er tysktalende, og Julies familie er dansktalende, og at de ti skuespillere kommer fra henholdsvis Danmark og Tyskland.

”Idéen med at spille på to sprog peger på konflikten mellem to kulturer i en nøddeskal. De to familier i Romeo og Julie kan eller vil ikke forstå hinanden. Så forestillingens pointer om, hvor galt det kan gå, når man ikke forsøger at forstå hinanden, bliver endnu mere markante, hvis du kun kan forstå det ene sprog. På den måde viser forestillingen, hvor blinde vi kan være for den anden sides argumenter, tanker og udsagn,” siger Nikolaj Mineka.

Forestillingen er skabt i samarbejde med det danske og det tyske mindretals kulturforeninger, Sydslesvigsk Forening (SSF) og Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN).

”Vores gode samarbejder med SSF og BDN er også med til at sætte fokus på vores dansk-tyske naboskab og historie. Møllens udgave af ’Romeo + Julie’ bliver dermed et evigt aktuelt billede på vigtigheden af kunsten, venskaber og samarbejder på tværs af landegrænser og kulturelle skel”, siger Nikolaj Mineka.

’Rome + Julie’ kan fra den 28. maj og frem til den 14. august opleves i Haderslev, Husum i Sydslesvig, København og Helsingør. Læs mere på Teatret Møllens hjemmeside

Teaterforestillingen er støttet af Haderslev Kommune, der har udpeget forestillingen som kommunens fyrtårnsprojekt i forbindelse med genforeningsmarkeringen. Derudover bliver stykket realiseret med støtte fra Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Augustinus Fonden samt A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

  • Her kan du se ’Romeo + Julie’
    • Hotel Harmonien, Haderslev: 28. og 29. maj samt 15.-20. juni
    • Teater V, Valby (ifbm. CPH Stage): 31. maj og 1. juni
    • Husumhus, Husum: 9.-11. juni
    • HamletScenen, Kronborg (ifbm. Shakespeare Festival): 11.-14. august