Gå til leksikonoversigt

Hanssen, Helene, 1860-1935

Personer

Helene Hanssen stammede fra landsbyen Ullerup på Sundeved. Hun var på sommerophold på Askov Højskole i 1877 og ønskede egentlig at læse videre, men det blev til en uddannelse som mejerske. Hun interesserede sig dog fortsat for politik og kultur.

I 1881 blev hun forlovet med H.P. Hanssen, der allerede da var dybt engageret i den danske sag. Helene Hanssen fortsatte med at uddanne sig og var på endnu et ophold på Askov. Desuden underviste hun og var ansat på Fyns Tidende for at lære om bladdrift. I 1888 blev Helene og H.P. Hansen gift, hvorefter de flyttede til Sønderborg, hvor H.P. Hanssen havde fået ansættelse ved Dybbøl-Posten. Helene Hanssen oprettede i sit hjem en af Sprogforeningens små bogsamlinger med udlån af danske bøger.

I 1883 flyttede parret til Aabenraa, hvor H.P. Hanssen havde købt avisen Hejmdal. Da han i 1896 blev valgt til landdagen i Berlin, og fra 1906 var han også medlem af Rigsdagen, overtog Helene Hanssen ansvaret for avisens drift og økonomi i de otte måneder af året, hvor han var i Berlin. Samtidig skulle hun informere ham om udviklingen i Nordslesvig.

Helene Hanssen var sammen med H.P. Hanssen centrale skikkelser i den nationale kamp i Nordslesvig. De var enige om, at denne kamp havde førsteprioritet i deres ægteskab.

Et portræt af Helene Hanssen malet af Peter Petersen-Stubbæk er ophængt i Billedsalen på Folkehjem i Aabenraa.

Litteratur:

Lis Mikkelsen: Helene Hanssen. Et liv i strid og kærlighed. Sprogforeningen 2021.