Et fjerde mindretal i Tyskland har også været under den danske krone
Der er fire anerkendte nationale mindretal i Tyskland. Danskerne og friserne har hjemme i Sydslesvig og Nordfrisland. Sintier og romaer er også et anerkendt mindretal i Slesvig-Holstens forfatning. Magasinet Grænsen har haft fokus på alle de tre mindretal. I oktober 2021 var magasinet Grænsens fokus på danskhed i Sydslesvig. I juni 2022 var der fokus på friserne, og i august samme år på sinti-romaerne.
I Tyskland er der et fjerde anerkendt mindretal, nemlig sorberne. Og de har faktisk også sat deres præg på Danmark og Danmarkshistorien. Nogle af sorberne kaldes også vendere, og venderne har faktisk – i hvert fald, når kongens selv skulle sige det – hørt under den danske krone. Knud 6. brugte fra slutningen 1180’erne titlen ‘de venders konge’.
Der har været vendiske bosættelser på de danske øer. Det vidner vendiske/sorbiske stednavne på Lolland og Falster med endelserne ‘itze’ og ‘itse’ om, for eksempel Corselitze og Kramnitse.
Vores forfædre har været i krig mod venderne. Krigen mod venderne sluttede med Valdemar den Stores erobring af Rügen i 1169, hvorefter venderne blev underlagt dansk herredømme. Fra 1225 blev de underlagt tysk herredømme, og i dag er de altså som sorbere et af de fire anerkendte mindretal i Tyskland.
Men de er unægtelig trængt noget tilbage, eftersom de fra at have spillet en rolle i Østersøen nu er helt ude af Mecklenburg-Vorpommern og har hjemme i Brandenburg og Sachsen.