Jens A. Christiansen er generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF).

Foto: Flemming Jeppesen/FOKUS

Erklæringerne sikrer frihedsrettigheder

København-Bonn Erklæringerne 70 år

Et mindretal skal kunne udfolde sin identitet, sin kultur og sit sprog. Andre kan lære meget af København-Bonn Erklæringerne, siger generalsekretæren i Sydslesvigsk Forening (SSF).

“København-Bonn Erklæringerne tager afsæt i de almindelige borgerlige frihedsrettigheder i relation til, at et mindretal kan udfolde sin tilværelse indenfor den identitet, den kultur og det sprog, som man ønsker”, siger generalsekretær i Sydslesvigsk Forening (SSF), Jens A. Christiansen.

Som de vigtigste elementer nævner han friheden til at have sit eget nationale sindelag, moderlandenes, altså Danmarks og Tysklands, ret til at støtte deres mindretal og de særlige hensyn til mindretallenes politiske partier, så der er en undtagelse for fem procents spærregrænsen i Tyskland.

Jens A. Christiansen er også talsmand for den europæiske mindretalsunions (FUEN) dialogforum ved Europa-Parlamentet og Europarådet og har haft en mangeårig kontakt med andre mindretal.

“Erklæringerne er et genialt bud på, hvordan man demokratisk løser konflikter i en region, hvor krig og konflikt har været udbredt gennem årtier, fordi erklæringerne hviler på et humanistisk grundlag i form af den gode vilje, ordentlighed og samvittighed. På den måde er erklæringerne levedygtige i et velfungerende demokrati. Omvendt ville de ikke kunne fungere som bilaterale aftaler mellem stater, der ikke er funderet på demokrati og retsstatsprincipper”, siger han.

De seneste årtier har han og andre i grænselandet haft besøg af mindretal fra blandt andet Mellemeuropa, Østeuropa, Baltikum og den østlige del af Grækenland.

“Det gælder også russiske mindretal. De har alle dyb respekt for København-Bonn Erklæringerne. Der er ingen tvivl om, at erklæringerne fortjener langt større opmærksomhed, også i den udenrigspolitik, som både Danmark og Tyskland står for”, siger han og tilføjer:

“En aktiv mindretalspolitik er fredspolitik. Det kommer også til at spille en afgørende rolle, når der på et tidspunkt kommer en fredsaftale mellem Ukraine og Rusland. FUEN vil gå i dialog med de mange mindretal, der lever i Ukraine”.

Konfliktløsning er et nøgleord, når vi taler om mindretal, mener han. Et andet nøgleord med baggrund i København-Bonn Erklæringerne er inddragelse.

  “Der skal være participation, altså inddragelse, således at den stat, hvor mindretallet lever, sikrer mindretallet mulighed for at blive del af den samfundspolitiske debat, for eksempel ved at have et politisk parti og andre funktionelle fora, der åbner vejen for anerkendelse og ligestilling”, siger Jens A. Christiansen.