Den kulturelle mangfoldighed er en styrke for fodboldklubben FF Ejder Brigaden, der er en københavnsk fodboldklub med rødder i det danske mindretal i Sydslesvig. Magasinet Grænsen har besøgt klubben
Ten minutes until the game starts”, råber Nils Jacobsen til spillerne. Den 33-årige sydslesviger er træner og bestyrelsesformand for fodboldklubben FF Ejder Brigaden, der for 11 år siden blev grundlagt i København af en gruppe unge mænd med rødder i det danske mindretal i Sydslesvig. I dag taler han engelsk, fordi franske Steven Pirou ikke er så god til dansk, som ellers er det mest anvendte sprog på holdet.
Ejder Brigaden stiller talstærkt op med to udskiftere, træneren og klubbens mest trofaste tilskuer, August på fire år, der er iført en tysk landsholdstrøje. Denne søndag formiddag i Kløvermarken, der er et sportsanlæg på Amager i København, skinner solen fra en skyfri himmel, og temperaturen nærmer sig de 20 grader. Det er det ideelle fodboldvejr, og Ejder Brigadens spillere er klar til kamp. Man skal dog ikke forveksle klubbens navn med slagordet ‘Danmark til Ejderen‘, der var overskriften i 1800-tallets Ejderpolitik, hvor det politiske ønske var, at Danmarks historiske sydgrænse ved floden Ejderen skulle genoprettes.
“Navnet Ejder Brigaden beskriver vores herkomst i Sydslesvig og vores kampgejst på fodboldbanen. Og så indeholder det en hel del selvironi”, siger Nils Jacobsen og oplyser, at selvironien også kan ses i, at de to F’er før klubnavnet står for ’Fodsports Forening’, der er en gammeldags betegnelse for fodboldklub.
I dag har Ejder Brigaden 16 aktive spillere, hvilket er et godt grundlag for et syvmands fodboldhold, men sådan har det ikke altid været, forklarer Nils Jacobsen.
“I starten var vi en gruppe drenge, der alle boede på Arveprins Knuds Kollegium (et kollegium på Frederiksberg for det danske mindretal, red.), og vi troede, at kollegiet ville sikre vores behov for at rekruttere nye spillere. Sådan gik det ikke. Heldigvis kom der hurtigt folk til udefra, og i dag er vi en broget flok med spillere fra alle mulige forskellige lande. Det giver holdet en særlig dynamik, både spillemæssigt og i vores omgang med hinanden”, siger Nils Jacobsen og oplyser, at hovedparten af spillerne dog stadig udgøres af den oprindelige gruppe af sydslesvigere.
Et hold af mange nationaliteter
I forbindelse med Ejder Brigadens 10-års jubilæum sidste år, lavede klubben en opgørelse over holdets sammensætning gennem tiden. Det kom frem, at i alt 90 spillere fra 12 forskellige nationer har spillet for den sydslesvigske klub i København. Aktuelt spiller to spaniere, en franskmand, en japaner og en tysker, der ikke har relation til mindretallet, for holdet.
31-årige Carlos Moraleda, der oprindeligt kommer fra den spanske by Albacete sydøst for Madrid og efter sit kandidatstudium i København i dag arbejder på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), er Ejder Brigadens viceanfører. Han er overbevist om, at både holdets internationale præg og dets rødder i det danske mindretal er udslagsgivende for, at der er en god dynamik, der får spillerne til at møde op.
“Holdet byder på godt selskab og sammenhold, og folk er nemme at komme ind på. I starten vidste jeg faktisk ikke, hvor folk kom fra. Det gik først op for mig efter et par uger, at holdet mestendels består af en gruppe mindretalsdanskere fra Tyskland. Som udlænding er det nok lidt nemmere at komme ind på sådan et hold, da de ved, hvordan det er at have en anden kulturel baggrund”, siger Carlos Moraleda.
Nils Jacobsen er enig:
“Det er super fedt, at der er flere nationaliteter på holdet. Mange af vores udenlandske spillere har en anden fodboldforståelse, end den vi er vokset op med i Tyskland, hvor man ikke lavede så mange finter og driblinger. Også kulturelt er mangfoldigheden en berigelse, og så ryster de nye spillere op i de faste roller, der hurtigt kan danne sig på sådan et fodboldhold som vores. Vores udenlandske spillere har givet holdet en ny åbenhed, og jeg er sikker på, at det også bidrager til at vi har mange faste spillere og kan fastholde dem i mange år”, siger Nils Jacobsen.
Teorien viser sig at holde i praksis, i hvert fald denne kampdag. De første 20 minutter af kampen må modstanderne nemlig spille med kun seks mand på banen, indtil to spillere kommer løbende i huj og hast og får klædt om på sidelinjen. Ejder Brigaden vinder kampen 6-1.