Rugbrød, sønderjysk
Et sønderjysk rugbrød er et brød med en halvrund form og en mørk sprød skorpe. Det er kendetegnet ved saftig konsistens og kraftig smag af rug. Smagen skyldes den fintmalede rug, konsistensen kommer af en særlig bagemetode, kaldet gistning. Udseendet skyldes, at rugbrødet ikke er bagt i form. Sønderjysk rugbrød fremstilles på brødfabrikker som Kohberg i Bolderslev og hos bagere, men hjemmebages kun i meget begrænset omfang.
Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
Litteratur: Inge Adriansen: Sønderjysk kogebog. 1996.
Sønderjysk rugbrød med den karakteristiske halvrunde form.
Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot. Foto: Kim Holm