Tilbage til nyhedsliste

To af grænselandets mindretal er repræsenteret i europæisk mindretalsunions præsidie

20. juni 2019

Både det tyske og det frisiske mindretal er repræsenteret i det nyvalgte præsidie for mindretalsunionen Federal Union of European Nationalities (FUEN), der for første gang i mange år ikke har en repræsentant fra det danske mindretal i Sydslesvig. Det står klart efter valget til præsidiet, der blev afholdt i forbindelse med unionens kongres i Bratislava, Slovakiet, den 13.-16. juni. Det skriver Flensborg Avis.

Det var Gösta Toft fra det tyske mindretal i Sønderjylland og Bahne Bahnsen fra det frisiske mindretal i Slesvig-Holsten, der opnåede en plads i FUEN’s præsidie. For Gösta Toft var der tale om et genvalg, idet han også blev valgt i 2016. Valgperioden er på tre år.

Steen Schröder, der er anden næstformand i det danske mindretals kulturelle hovedorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), opnåede ikke valg. Han stillede op som én af i alt ni kandidater til de seks poster som vicepræsident i FUEN. Den hidtidige repræsentant fra mindretallet, Dieter Küssner, der er tidligere formand for SSF, havde valgt ikke at genopstille.

Også FUEN-præsident Lorant Vincze blev genvalgt, hvilket skete uden modkandidater. Han blev desuden valgt til Europa-Parlamentet for knap en måned siden, da han stillede op for det ungarske parti i Rumænien. Han mener dog ikke, at det er et problem, at han nu skal bestride to store poster.

”Jeg kan sagtens bestride begge poster. Faktisk er det en fordel for FUEN at have en mand direkte inde i parlamentet”, sagde Lorant Vincze til Flensborg Avis på kongressen.

FUEN, der er paraplyorganisation for Europas foreninger for nationale mindretal og befolkningsgrupper, repræsenterer de europæiske mindretals interesser på regionalt, nationalt og europæisk plan. FUEN blev grundlagt i 1949 og har 108 medlemsforeninger i 35 lande.