Tilbage til nyhedsliste

Benny Engelbrecht er ny formand for Sydslesvigudvalget

18. januar 2023

Den tidligere skatte- og transportminister Benny Engelbrecht (S) er blevet udpeget af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) som ny formand for Folketingets Sydslesvigudvalg.

Benny Engelbrecht er ny formand for Sydslesvigudvalget.

Benny Engelbrecht er ny formand for Sydslesvigudvalget.

Foto: Socialdemokratiet

Folketingets Sydslesvigudvalg er nu endelig faldt helt på plads efter november måneds folketingsvalg. For to uger siden blev udvalgets medlemmer afsløret, og nu er udvalgsformanden også officiel.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har udpeget Benny Engelbrecht (S), der også var formand for Sydslesvigudvalget fra 2011-14. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg ser frem til at løfte denne vigtige opgave igen. I en tid med uro og krig på det europæiske kontinent er det ikke blevet mindre vigtigt, at den fredelige sameksistens mellem flertals- og mindretalsbefolkninger i det dansk-tyske grænseland får bevågenhed. Ikke blot fra de af os der kender området, men også i den bredere offentlighed. Mens man i andre dele af Europa er i konflikt og slås, lever dansksindede og tysksindede i Sydslesvig side om side, med hinanden og for hinanden. Det særlige forhold skal vi være stolte af. Jeg ser også frem til samarbejdet med det øvrige Sydslesvigudvalg, som er sammensat af personer med stor indsigt og viden om grænselandet og mindretallets forhold”, siger Benny Engelbrecht om sit nye hverv.

Om udnævnelsen siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt:

”Den dansk-tyske grænseregion er et forbilledligt eksempel på, hvordan kulturer, sprog og traditioner kan sameksistere på tværs af landegrænser og sikre gode forhold for mindretal. Som tidligere formand for Sydslesvigudvalget har Benny Engelbrecht et indgående kendskab til det danske mindretal og til arbejdet i udvalget. Jeg er glad for, at han endnu en gang vil stå i spidsen for Sydslesvigudvalgets vigtige arbejde.”

Benny Engelbrecht er født på Amager, men har boet i Sønderborg, siden han var 20 år gammel. Han har tidligere været skatteminister under Helle Thorning-Schmidt fra 2014-15 og var transportminister under Mette Frederiksen fra 2019-22.

Benny Engelbrecht afløser Christian Juhl (EL), der fortsætter som menigt medlem af Sydslesvigudvalget.

Foruden Benny Engelbrecht og Christian Juhl består det nye Sydslesvigudvalg af Henrik Dam Kristensen (S), Anni Matthiesen (V), Henrik Frandsen (M), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (udpeget af DD) og Niels Flemming Hansen (KF).

Sydslesvigudvalget fungerer – også økonomisk – som bindeled mellem Folketinget og det danske mindretal i Sydslesvig.