Tilbage til nyhedsliste

Danmarks udenrigsminister mødtes med Slesvig-Holstens ministerpræsident

31. maj 2021

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), mødtes lørdag med Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU), for at genstarte det gode forhold mellem den danske regering og den slesvig-holstenske delstatsregering. Det skriver Flensborg Avis.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes lørdag med Daniel Günther, ministerpræsident i Slesvig-Holsten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mødtes lørdag med Daniel Günther (CDU), ministerpræsident i Slesvig-Holsten.

Foto: Lars Salomonsen

Forholdet mellem Danmark og den tyske grænselandsdelstat Slesvig-Holsten er godt. Det blev bekræftet lørdag, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og ministerpræsident Daniel Günther (CDU) mødtes over sild og snaps på det danske generalkonsulat i Flensborg.

Det skriver Flensborg Avis.

”Coronapandemien har også påvirket forholdet over grænsen og det tætte samarbejde, der normalt er i grænseområdet mellem Danmark og Tyskland”, sagde Jeppe Kofod ifølge Flensborg Avis.

”Det er atypisk, at der er så lidt kontakt, og det er godt, at det nu kommer i gang igen”, sagde Daniel Günther ifølge Flensborg Avis.

Ved frokostmødet diskuterede de to politikere bl.a. dansk-tysk kulturudveksling, styrkelsen af grænseoverskridende uddannelsesinitiativer, digitalisering, klimasamarbejdet samt coronapandemien, der bl.a. har resulteret i, at Danmark har udlånt 55.000 doser af AstraZeneca-vaccinen til Slesvig-Holsten. De to politikere fremhævede også, at Slesvig-Holsten under hele pandemien har været grundigt informeret om den danske regerings tiltag vedrørende grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse.

”Til tider har vi endda været bedre orienteret fra dansk side, end vi blev fra Berlin”, sagde Daniel Günther ifølge Flensborg Avis.

I en leder i Flensborg Avis i dag skriver chefredaktør Jørgen Møllekær om netop grænsekontrollen.

”Udenrigsministeren anerkendte det svært uheldige i, at Danmark så sig nødsaget til at lukke grænsen på en måde, der frem til september 2020 afskar Sydslesvig fra Danmark. Vi må sætte vores lid til, at ministeren faktisk mente det, da han sagde, at vi skal lære af pandemien også i forhold til grænser”.

Forinden frokostmødet på generalkonsulatet i Flensborg havde Jeppe Kofod og Daniel Günther begge deltaget i De danske Årsmøder i Flensborghus. Her fremhævede de hver især, at det danske mindretal i Sydslesvig spiller en central rolle i det dansk-tyske forhold.

”Som mindretal er jeres betydning er vokset langt ud over grænseregionen. I har en vigtig funktion som brobyggere og kulturformidlere mellem det danske og det tyske folk. I bidrager til at binde Danmark og Tyskland sammen”, sagde Jeppe Kofod, der holdt hovedtalen ved årsmødet i Flensborghus. Her deltog knap 120 personer, der alle var placeret siddende med god afstand på parkeringspladsen bag Flensborghus.

De danske Årsmøder blev i weekenden fejret på tværs af hele Sydslesvig, dog i en nedskaleret udgave som følge af coronapandemien, og bl.a. var fællessang helt forbudt som følge af de tyske restriktioner.