Tilbage til nyhedsliste

Dansk mindretalsparti har udpeget spidskandidat til tysk forbundsdagsvalg

10. maj 2021

41-årige Stefan Seidler er spidskandidat for det dansk-frisiske mindretalspartiet Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) ved valget til den tyske Forbundsdag den 26. september. Det står klart efter partiets ekstraordinære landsmøde lørdag

Stefan Seidler er blevet valgt som Sydslesvigsk Vælgerforenings spidskandidat til forbundsdagsvalget den 26. september.

Stefan Seidler er blevet valgt som Sydslesvigsk Vælgerforenings spidskandidat til forbundsdagsvalget den 26. september.

Foto: www.stefan-seidler.info

Når det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk-Vælgerforening (SSW) stiller op til valget til den tyske Forbundsdag den 26. september, bliver det med 41-årige Stefan Seidler som spidskandidat. På et ekstraordinært landsmøde lørdag den 8. maj, der blev afholdt på A.P. Møller Skolen i Slesvig, vandt han sit partis kandidatur med 53,5 procent af stemmerne i anden valgrunde, i et tæt opløb mod sine to modkandidater, 40-årige Sybilla Nitsch og 21-årige Maylis Roßberg, som han nu ser frem til at føre fælles valgkamp med.   

”Vi vil sætte mindretal på dagsordenen. Mindretalsrettigheder. Det er noget, vi har kæmpet for i mange år og gjort rigtig godt i Slesvig-Holsten. Mindretallene er beskyttede i den slesvig-holstenske delstatsforfatning, men ikke i den tyske grundlov. Det er noget, vi arbejder for”, sagde Stefan Seidler søndag i et interview i Deadline på DR2.

Her uddybede han sine politiske mærkesager: Mindretalsrettigheder, regional udvikling og nordisk inspirerede løsningsmodeller, f.eks. i den offentlige forvaltning. 

Stefan Seidler er uddannet cand.scient.pol. og opvokset i Flensborg som del af det danske mindretal. I 2001 flyttede han til Danmark og bor i dag i Vejle sammen med sin kone, Marianne Madsen, og parrets to børn. Han har været formand for SSW’s ungdomsparti SSWUngdom, siddet i byrådet i Flensborg og stillet op til Folketinget for de Radikale. Han har som embedsmand arbejdet med det grænseoverskridende dansk-tyske samarbejde i både Region Syddanmark og i delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.    

På landsmødet vandt Stefan Seidler i anden valgrunde med 68 stemmer mod Sybilla Nitsch med 59 stemmer. Første valgrunde blev afgjort med 53 stemmer til Stefan Seidler, 38 stemmer til Sybilla Nitsch og 36 stemmer til Maylis Roßberg. Sybilla Nitsch afgav efter valget sin anden plads på valglisten til Maylis Roßberg.  

Flere kommentatorer har vurderet, at SSW har en reel chance for at opnå et mandat i Forbundsdagen. Bl.a. ser Martin Klatt, der er lektor ved Center for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet, en mulighed for, at SSW kunne få de nødvendige stemmer i Slesvig-Holsten.

”Det kræver 50-55.000 stemmer. Der er lidt matematik i det. Men det har SSW før opnået”, siger Martin Klatt til Deadline på DR2.

Ved delstatsvalget i 2012 opnåede partiet med over 60.000 stemmer sit bedste resultat inden for de seneste 10 år. 

Skulle det lykkes for SSW at opnå repræsentation i Forbundsdagen, bliver det første gang siden perioden 1949-1953, hvor Hermann Clausen repræsenterede partiet i Forbundsdagen, der dengang lå i Bonn.