Tilbage til nyhedsliste

Dansker skal være overborgmester i Rostock

17. juni 2019

Den 46-årige Claus Ruhe Madsen, der er født i København og opvokset i Struer i Vestjylland, er søndag valgt til ny overborgmester i den nordtyske by Rostock, der har 200.000 indbyggere. Det er første gang nogensinde, at en person uden tysk statsborgerskab bliver overborgmester i en tysk by.

”Det er alt for vildt det her”, siger Claus Ruhe Madsen til DR Syd.  

Claus Ruhe Madsen er selvstændig erhvervsdrivende og ejer flere møbel- og indretningsforretninger, et firma, der udlejer campingbusser, en softicebod på stranden i Warnemünde og en dansk pølsevogn. Fra 2013 til 2019 var han formand for Rostocks industri- og handelskammer.

Han stillede op som løsgænger og fik 57,1 procent af stemmerne i sidste runde af overborgmestervalget i Rostock. Det svarer til 32.619 personlige stemmer. Dermed slog han den nærmeste rival fra partiet Die Linke, Steffen Bockhan, der fik 42,9 procent af stemmerne.

Claus Ruhe Madsen har boet i Tyskland i 26 år og er under valgkampen blevet kendt for at cykle rundt på en ladcykel og uddele pølsehorn. På sin tyske hjemmeside fortæller Claus Ruhe Madsen, at han efter at have gået i gymnasiet i Struer kom ud at sejle med en fiskekutter i et halvt år, og at dette halve år har præget ham meget. Dernæst aftjente han sin værnepligt i Den Kongelige Livgarde, inden han rejst til Ruhr-området, hvor han fik ansættelse på lageret i en møbelforretning og fik lært sig tysk. De sidste 20 år har han boet og arbejdet i Rostock med sin familie.

”Her vil jeg blive, for det er her min familie er. I Rostock har jeg fundet min hjemstavn”, skriver Claus Ruhe Madsen, der også afslører, at han har let til tårer og har svært ved at læse H.C. Andersens ”Den lille pige med svovlstikkerne” uden at komme til at græde.