Tilbage til nyhedsliste

DF’s krav om grænsekontrol får blandet modtagelse i grænselandet

9. maj 2019

Den 5. juni skal der være folketingsvalg i Danmark, og kommer der et regeringsskifte, kan det få betydning for den midlertidige grænsekontrol, der har eksisteret ved den dansk-tyske grænse siden den 4. januar 2016. Men står det til Dansk Folkeparti (DF), der udgør den nuværende regerings støtteparti, skal grænsekontrollen fortsætte også efter valget. Og det vil partiet have en garanti for, hvis de skal være med til at pege på en ny statsminister. 

Det forklarede partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, i går onsdag på valgkampens anden dag, skriver TV SYD.

”Vi siger til de andre partier, at hvis de får brug for vores mandater efter valget, så vil vi have en garanti for, at grænsekontrollen som minimum forbliver, som den er i dag”, sagde Kristian Thulesen Dahl til TV SYD.

I grænselandet er der dog uenighed om, hvorvidt det er en god idé at lade den midlertidige grænsekontrol fortsætte. I Tønder Kommune er borgmester Henrik Frandsen (V) glad for kontrollen.

”Det fungerer godt, og for borgerne i Tønder er der ingen problemer”, siger han til DR.

Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa Kommune, mener, at grænsekontrollen skal afskaffes hurtigst muligt og kalder kontrollen for spild af ressourcer.

”Når man bliver vinket igennem grænsekontrollen, er der mange, der tænker, om ikke betjentene i stedet kunne have været ude og opklare noget kriminalitet i vores lokalsamfund”, siger han til DR.

Også syd for grænsen er der utilfredshed med grænsekontrollen. Tidligere har bl.a. Flemming Meyer, formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) og medlem af den slesvig-holstenske landdag, udtalt, at grænsekontrollen er ren og skær symbolpolitik.

”Det er ikke en fremgangsmåde, som er givtig i det moderne Europa”, sagde han til Flensborg Avis i januar måned.

Indtil videre har de mere end tre års grænsekontrol betydet, at 7.744 personer er blevet nægtet indrejse til Danmark. Grænsekontrollen har kostet politiet 275 millioner kroner. Det viser tal fra Rigspolitiet, skriver DR.

12. april forlængede regeringen igen grænsekontrollen, så den nu løber frem til 12. november 2019.