Tilbage til nyhedsliste

Folkehjem i Aabenraa dannede ramme om politisk debat

8. marts 2019

Senest den 17. juni 2019 skal der afholdes folketingsvalg i Danmark, og torsdag blev der taget forskud på valgkampen i Sønderjylland. I en direkte duel på Folkehjem i Aabenraa, hvor H.P. Hanssen i 1918 fremførte, at en genforening mellem Danmark og Sønderjylland var mulig, debatterede to af de mest profilerede kandidater i Sydjyllands Storkreds, Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti (DF) og Pernille Vermund, Nye Borgerlige (NB).

Debatten, der varede i to timer og var arrangeret af JydskeVestkysten, blev bragt direkte på DR2 og TV2 News. Debatten handlede bl.a. om udlændingepolitik og grænsekontrol, og hvem af de to parter, der lå mest til højre i det politiske spektrum. Ca. 250 sønderjyder var mødt op på Folkehjem for at følge duellen, og spørgelysten var stor.

”Hun virker frisk, han kommer til at virke en lille smule støvet. Han kommer med et ønske om at gøre grænsekontrollen permanent og brede den ud, men hun kommer med sine tre ultimative krav, som hun fremlægger på en ny måde”, sagde politisk kommentator på TV2, News Søs Marie Serup, der kommenterede debatten i TV2 News’ studie sammen med Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, efterfølgende til tv2.dk.

Netop i Aabenraa stemte knap hver tredje vælger på Dansk Folkeparti ved seneste folketingsvalg i 2015, mens knap 30 procent af stemmerne i hele Syd- og Sønderjylland også gik til DF. Ifølge en ny Epinion-undersøgelse vil knap 200.000 vælgere forlade DF ved det kommende valg og i stedet sætte deres kryds ved Socialdemokratiet, Venstre eller Nye Borgerlige. Nye Borgerlige ventes at få en vælgertilslutning på mere end to procent og vil dermed få plads i Folketinget.