Tilbage til nyhedsliste

Generalkonsul kommer med opsang til mindretallet

26. marts 2019

Danmarks generalkonsul i Flensborg, Kim Andersen (V), kritiserer de interne slagsmål i det danske mindretal i Sydslesvig og opfordrer i stedet til handling på en række områder.

Den skarpe kritik blev fremsat lørdag 23. marts 2019, da Kim Andersen holdt tale ved Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers (SdU) sendemandsmøde på Christianslyst, der er SdU's lejrskole og kursuscenter ved Sønder Brarup. Det skriver Flensborg Avis.

”Det er tid til handling, ikke til snak. De interne nytteløse slagsmål må høre op. Nu må I til at forandre for at forbedre”, sagde Kim Andersen ifølge Flensborg Avis.

Netop Christianslyst, som SdU har meldt ud, at man fra næste år ikke længere vil stå alene med, da det skaber underskud, blev af generalkonsulen nævnt som et eksempel på mangel på handling fra mindretallets side. Desuden kom han i sin tale ind på, at der tales for lidt dansk i de danske institutioner i Sydslesvig, ikke mindst i sportsklubberne.

”Danmark støtter danske skoler, kultur og sprog i Sydslesvig. Lad mig sige det helt tydeligt. Man kan ikke være medlem af SdU, hvis man kun har fokus på det sportslige og ikke følger med i mindretalslivet og ikke viser interesse for udviklingen i Danmark”, sagde Kim Andersen ifølge Flensborg Avis, der også opfordrede mindretallet til at huske på, at det har en privilegeret position.

”Det offentlige i Danmark skal år efter år spare to procent på budgetterne og af og til yderligere efter grønthøstermetoden. I får set over årene fremskrevet ifølge løn- og prisudviklingen samtidig med, at rammen er blevet løftet igen og igen. Prøv at sætte jer ind i, hvordan en dansk politiker skal forklare de skrappe sparekrav i Danmark, som så ikke gælder i Sydslesvig”, sagde Kim Andersen ifølge Flensborg Avis.

I januar var det kulturminister Mette Bock (LA), der var utilfreds med mindretallets håndtering af Christianslyst.

”Forandringens vinde bliver ved med at puste fra København. Sydslesvigsk handlekraft kunne være et passende modsvar”, skriver chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, i en leder i dag 26. marts.