Tilbage til nyhedsliste

Grænseforeningen stiller garanti for Christianslyst

7. maj 2019

Lejrskole- og kursuscentret Christianslyst, som ligger ved Sønder Brarup i Sydslesvig, får nu støtte fra Grænseforeningen, der stiller en garanti på en million kroner, som skal gælde i fem år. Det bekræftede formand for Grænseforeningen, Jens Andresen, på Grænseforeningens Sendemandsmøde, der fandt sted lørdag i Vingsted Centret i Bredsten.

Det er Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der fra 1. januar 2020 overtager driften af Christianslyst fra Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU), og det er der tilfredshed med i Grænseforeningen.

”Skoleforeningen er en organisation, der har den nødvendige størrelse og de nødvendige kompetencer til at kunne håndtere såvel administration, personaleledelse, bygningsvedligeholdelse som bookingarbejdet, og samtidigt kan de ved at koordinere med deres øvrige opgaver opnå visse synergieffekter ved at eventuelt at henlægge flere af Skoleforeningens aktiviteter til Christianslyst”, sagde Jens Andresen ved Sendemandsmødet.

I 2016 oplyste SdU, at man ikke længere ønskede at stå alene med institutionen, der gav underskud, og at man derfor agtede at lukke den og sætte den til salg. Dengang lykkedes det at finde en løsning, som dog kun var midlertidig, og i de seneste år har Christianslyst givet et årligt underskud på 120.000 euro, hvilket fik SdU til igen at fremsætte ønsket om at lukke og sælge Christianslyst.

Både kirke- og kulturminister Mette Bock (LA) og generalkonsul Kim Andersen har kritiseret det danske mindretals organisationer for ikke at have fundet en løsning på institutionen.

Jens Andresen nævnte også i sin beretning på Sendemandsmødet, at Grænseforeningen regner med, at Folketingets Sydslesvigudvalg fortsat vil bevilge tilskud til Christianslyst via Skoleforeningens resultataftale.

”Dermed skulle gæsteværelsesfunktionen på Christianslyst være sikret, således at såvel de ansatte som ikke mindst brugerne ved, at denne institution kan de fortsat regne med”, lød det fra Jens Andresen.