Tilbage til nyhedsliste

Grænseforeningen Ungdom modtager en kvart million til genforeningsprojekt

29. juli 2019

Den almennyttige fond BHJ-fonden har givet 250.000 kroner til Grænseforeningen Ungdom (GFU) og deres projekt ’Ungdomstopmøde 2020’, der finder sted til næste år i forbindelse med markeringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

BHJ-fonden har uddelt i alt 750.000 kroner til 11 genforeningsprojekter, der alle har udgangspunkt i grænselandet, og her er det GFU, som har modtaget den største andel, skriver BHJ-fonden i en pressemeddelelse.

Støtten skaber glæde hos Max Kahrmann, der er formand for GFU.

”Vi er heldige at få støtte fra blandt andet BHJ-fonden. Midlerne giver os en helt speciel mulighed for at lave et ambitiøst tiltag, hvor vi involverer ungdomspolitikere og samtidig gør genforeningsjubilæet tilgængeligt for unge”, siger han i pressemeddelelsen.

”Arrangementet foregår på tværs af grænsen, så det er også en mulighed for at knytte bånd mellem tyske og danske unge, hvor vi skaber dialog om kulturforskelle og lærer noget om hinanden og forholdene i begge lande”, tilføjer Max Kahrmann.

GFU’s Ungdomstopmøde finder sted i foråret 2020 og vil foregå over fire dage først i den slesvig-holstenske landdag i Kiel og senere i Folketinget i København. GFU’s Ungdomstopmøde fokuserer bl.a. på det dansk-tyske samarbejdes fremtid. Netop det grænseoverskridende element var én af grundene til, at GFU blev udvalgt til at modtage støtte, fortæller Peder Damgaard, der er formand for bestyrelsen i BHJ-fonden.

”Da vi kiggede på ansøgningerne, lagde vi vægt på den rolle, projekterne spiller for Syd- og Sønderjylland eller lokalområdet fremadrettet. Det er tiltag, der bygger på utraditionelle og nytænkende ideer, men også aktiviteter, hvor børn og unge bliver inddraget, eller hvor man fejrer det gode samarbejde på tværs af grænserne. Det er også tilfældet med Grænseforeningen Ungdoms Ungdomstopmøde 2020”, siger han.

Udover GFU har bl.a. DGI Sønderjylland, Tønder Gymnasium og Bund Deutscher Nordschleswiger, der er det tyske mindretals paraplyorganisation, modtaget støtte fra BHJ-fondens genforeningspulje.

GFU’s Ungdomstopmøde, som i alt 84 danske og tyske ungdomspolitikere deltager i, er også støttet af Kulturministeriet og Folketinget og arrangeres i samarbejde med ungdomsorganisationerne Europæisk Ungdom og Junge Europäische Föderalisten (JEF) samt den slesvig-holstenske regering.

BHJ-fonden blev stiftet i 1983 som en erhvervsdrivende fond. I 2004 blev fonden solgt og omdannet til en almennyttig fond.