Tilbage til nyhedsliste

Grænselandets mindretal skal til EM i fodbold for mindretal i 2020

23. august 2019

Når europamesterskaberne i fodbold for mindretal, det såkaldte Europeada, bliver afholdt den 20.-28. juli 2020 i Kärnten i Østrig, vil tre af det dansk-tyske grænselands fire mindretal være repræsenteret. Både det danske mindretal i Sydslesvig, det tyske mindretal i Sønderjylland og nordfriserne har et hold med i turneringen. Det skriver den europæiske mindretalsorganisation FUEN, der arrangerer turneringen, i en pressemeddelelse.

Det danske mindretal i Sydslesvig repræsenteres af SdU-landsholdet, også kaldet det sydslesvigske landshold, der hører under Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger (SdU). Tore Wächter, der deler trænerrollen med Berni Petersen, forklarer, at det betyder meget for holdet at være med.

”Det er med hele hjertet, at vi er med i det her. Vi mærker en stor opbakning til holdet i hele mindretallet, og vi glæder os til at vise os frem for de andre mindretal i Europa”, siger han og tilføjer, at der dog venter en svær sportslig opgave.

”Spillerne brænder for at være med, og vi håber, at vi kan komme videre fra gruppen. Men flere af de andre mindretal er meget større end os, og det er svært at konkurrere imod den mængde kvalitet”, siger Tore Wächter, der til dagligt arbejder som socialarbejder på en tysk skole.

Også i det tyske mindretal i Sønderjylland ser man frem til turneringen, forklarer Thore Naujeck, der er sportslig leder for det tyske mindretals hold, Team Nordschleswig – Æ Mannschaft.

”Vi er alle stolte af at være med og repræsentere vores mindretal og vise, at det lever, og at vi har et stærkt sammenhold. Vi har trænet i snart fire år og har bl.a. været på træningslejr hos det sorbiske mindretal i Cottbus, så vi håber på, at vi får en sjov sportslig oplevelse”, siger han.

”Jeg tror dog, at vi får det svært. Vi er jo et af de mindste mindretal, og der er virkelig forskel på kvaliteten på nogle af holdene, så lodtrækningen bliver afgørende. Bl.a. har occitanerne og sydtyrolerne (der har vundet turneringen i både 2008, 2012 og 2016, red.) mange spillere på niveauet lige under professionel. Så hvis vi kan vinde en kamp, er vi meget tilfredse”, tilføjer Thore Naujeck, der også agerer midtbanespiller på holdet.

Turneringen, som mindretalslandsholdene frit kan tilmelde sig, spilles i både en herre- og kvindeudgave med henholdsvis 24 og otte hold, der udgøres af amatørspillere. Grænselandets mindretal stiller alle med et herrehold, hvilket også gør sig gældende for 14 andre af de deltagende mindretal, herunder det kroatiske mindretal i Østrig, det serbiske mindretal i Kroatien, det tyske mindretal i Polen og det ungarske mindretal i Slovakiet.

Syv mindretal stiller både med et herre- og kvindehold, bl.a. det sorbiske mindretal i Tyskland, mens det korniske mindretal fra Storbritannien repræsenteres af et kvindehold.

Det er det slovenske mindretal i Østrig, der er værter for turneringen. De fik tildelt værtskabet i juni 2017 efter en afstemning ved en FUEN-kongres i Cluj-Napoca, Rumænien. Det dansk-tyske grænseland – repræsenteret af det tyske mindretal på dansk side og det danske mindretal, nordfriserne og sinti romaerne på tysk side – havde også ansøgt om værtskabet for 2020-turneringen.

Både det slovenske mindretal og grænselandets mindretal fremhævede i deres ansøgninger, at det i 2020 er 100 år siden, at de respektive grænser mellem Slovenien og Østrig samt Danmark og Tyskland blev draget, og mindretallene, som de kendes i dag, derved opstod. Det slovenske mindretal vandt afstemningen med 136 stemmer mod 36.

Det er fjerde gang, at der arrangeres EM i fodbold for mindretal. Første gang var i 2008 med rætoromanerne i den schweiziske kanton Graubünden som værter. Seneste turnering blev afholdt i 2016 i Sydtyrol, Italien, hvor de tysktalende sydtyrolere var værter. Det danske mindretal og nordfriserne har deltaget i alle turneringerne, mens det tyske mindretal deltog i 2008 og 2016.

Europeada-turneringen afholdes hvert fjerde år samtidigt med, at det europæiske fodboldforbund UEFA afholder EM i fodbold. I 2020 spilles turneringen fra 12. juni til 12. juli.