Tilbage til nyhedsliste

”Grænsen er noget, der forbinder”

8. november 2017

I dag er der mere, der forbinder end adskiller Danmark og Tyskland. Det siger 61-årige Andreas Meitzner, der den 20. oktober blev ny ambassadør for Tyskland i Danmark, i et interview med Der Nordschleswiger.

”For os er Danmark en meget vigtig partner, og jeg har en fornemmelse af, at den danske regering og også danskerne er meget interesserede i et tættere samarbejde med Tyskland”, siger Andreas Meitzner til Der Nordschleswiger.

Ifølge ambassadøren har Danmark og Tyskland brug for at stå endnu tættere sammen i en tid, der er præget af Brexit og diskussioner om EU's fremtid, og det kommer til at afspejle sig i hans arbejde.

”Jeg vil forsøge at fokusere endnu mere på aktuelle emner, såsom EU, samarbejde om udenrigspolitikken og det, der forbinder os historisk og kulturelt”, siger Andreas Meitzner til Der Nordschleswiger.

Både det danske og det tyske mindretal er ifølge Andreas Meitzner vigtige for det dansk-tyske samarbejde.

”Set fra et tysk perspektiv er danskerne i Slesvig-Holsten og tyskerne i Danmark vigtige kontakter og et centralt element i det positive dansk-tyske forhold”, siger Andreas Meitzner til Der Nordschleswiger.

En af de opgaver, som Andreas Meitzner ser frem til at arbejde med på det kulturelle område, er markeringen af 100-året for grænsedragningen i 1920. Selvom Genforeningen ikke er en festlig begivenhed for Tyskland, mener ambassadøren alligevel, at man fra tysk side kan fejre det, man har opnået i grænselandet gennem de sidste 100 år.

”Vi forbereder os på det meget vigtige jubilæumsår 2020, hvor vi fejrer 100-året for grænsedragningen mellem Tyskland og Danmark, og hvor også mindretallenes bidrag i begge lande vil blive hædret. Grænsen er i dag ikke noget, der adskiller, men er derimod blevet noget, der forbinder”, siger Andreas Meitzner til Der Nordschleswiger.

Andreas Meitzner er vokset op i Aachen, der grænser op til Belgien. Det tillægger han værdi i forhold til sin nye post som ambassadør i Danmark.

”Jeg er vokset op i en grænseregion. Interaktionen med andre lande og kulturer har været med til at forme mig fra en tidlig alder”, siger han til Der Nordschleswiger.

Det er første gang Andreas Meitzner er ambassadør, men han har en lang baggrund i udenrigstjenesten. Senest var han viceambassadør i Moskva i to år, og før det har han haft ledende poster i det tyske udenrigsministerium samt på tyske ambassader i Polen, Portugal, Tjekkiet og Uruguay.