Tilbage til nyhedsliste

Krav om grænsekontrol på ubestemt tid

16. januar 2017

Ligesom Østrig og Tyskland kræver Danmark at kunne fortsætte landets grænsekontrol på foreløbig ubestemt tid.

Den melding kommer fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at den østrigske indenrigsminister Wolfgang Sobotka har udtalt, at Østrig vil fortsætte de nationale grænsetiltag, så længe der ikke er styr på EU's ydre grænser.

”Jeg ser ikke nogen uenighed mellem den østrigske minister og mig”, siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

”Selv om jeg er stor tilhænger af den frie bevægelighed, vægter jeg sikkerhed og stabilitet højere, og vi står lige nu i en situation, hvor tingene meget hurtigt kan ændre sig, f.eks. i forhold til EU-Tyrkiet-aftalen. Vi ser også et højt indrejseantal i Sydeuropa. Samtidig er der en terrortrussel, som vi oplever i Europa i øjeblikket. Derfor ser jeg ikke for mig, at vi kommer til at ophæve grænsekontrollen i den næste lange tid”, siger hun til avisen.

Tysklands indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU) meddelte i slutningen af december efter terroranslaget mod et julemarked i Berlin, at Tyskland vil fortsætte sin kontrol af grænsen mod Østrig.

”Jeg har til hensigt at fortsætte grænsekontrollen et godt stykke efter februar. I alt fald i flere måneder. I øjeblikket kan jeg ikke forudse, hvornår grænsekontrollen vil ophøre”, sagde de Maizière til Bild am Sonntag.

EU-Kommissionen har givet fem Schengen-lande, Danmark, Sverige, Norge, Østrig og Tyskland, lov til at fortsætte grænsekontrollen frem til 12. februar. EU-Kommissionen ventes at tage stilling til en mulig forlængelse i slutningen af januar måned.