Tilbage til nyhedsliste

Mød grænselandets mindretal til Kulturnatten i København

12. oktober 2023

Det dansk-tyske grænseland er godt repræsenteret, når Christiansborg slår dørene op i forbindelse med Kulturnatten i København fredag den 13. oktober.

Christiansborg danner ramme om grænselandets mindretals deltagelse i Kulturnatten i København fredag den 13. oktober.

Christiansborg danner ramme om grænselandets mindretals deltagelse i Kulturnatten i København fredag den 13. oktober.

Foto: Anders Hviid/Folketinget

Både det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland er repræsenteret, når en af Danmarks største kulturbegivenheder, Kulturnatten i København, afholdes fredag den 13. oktober.

Begge mindretal er at finde på Christiansborg, hvor de i hvert sit lokale vil fortælle den gode historie om grænselandets udvikling fra krig og uvenskab til fred og forsoning.

Det danske mindretal deltager under overskriften ’Et fredeligt grænseland i et Europa i krig’.

”Det dansk-tyske grænseland er et internationalt forbillede for, hvordan forholdet mellem mindretal og flertal kan bevæge sig fra fjendskab til venskab. Folkenes selvbestemmelsesret var nøglen til denne udvikling. Men denne ret kan også manipuleres i en retning, hvor det ikke længere har noget som helst med demokrati at gøre. Ruslands angrebskrig i Ukraine har vist, hvordan mindretal nemt kan blive gidsler i en kynisk magthavers imperialistiske vildfarelser. Mød repræsentanter fra det danske mindretal, og få en idé om, hvad der skal til for at kunne skabe et fredeligt grænseland”, lyder det i Folketingets programbeskrivelse af Kulturnatten på Christiansborg.

Det er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation Sydslesvigsk Forening (SSF), der står for mindretallets arrangement. Også repræsentanter fra Skoleforeningen, Centralbiblioteket, SSW og Flensborg Avis samt Grænseforeningen deltager.

”Vi håber, at der kommer mange mennesker, der har lyst til at møde de sydslesvigske organisationer og lære mere om, hvorfor det dansk-tyske grænselands historie og samtid er hele Danmarks historie og samtid, og hvorfor det er vigtigt, at vi i Danmark holder fast i det danske mindretal i Sydslesvig”, siger Hanne Sundin, direktør i Grænseforeningen.

Hos det tyske mindretal kan du besøge mindretallets avis, Der Nordschleswiger, få en gratis guide til seværdigheder i Sønderjylland og vinde et kroophold.

Det danske mindretal og Grænseforeningen kan findes i Stuen, værelse S-117. Det tyske mindretal holder til på 2. sal, værelse 2-078.

Med 69.000 besøgende sidste år er Kulturnatten en af de største årlige endagsbegivenheder i København. Mere end 250 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser over hele byen byder på udstillinger, installationer, shows, teaterforestillinger, koncerter og meget mere.

Alle arrangementer i Kulturnattens program kræver Kulturpas. Et Kulturpas koster 110 kr. og kan købes i alle 7-Eleven butikker i hele hovedstadsområdet samt i Kulturnattens webshop.

Se det fulde program for Kulturnatten her.