Tilbage til nyhedsliste

Ny almanak hylder lokale ildsjæle

13. november 2020

Den netop udkomne Sønderjysk Almanak hylder i sin 28. udgave de lokale ildsjæle, der engagerer sig for at bevare den sønderjyske historie på lokale arkiver og museer.

Billedtekst: Forsiden af Sønderjysk Almanak 2021 prydes af Rønshoved Højskole, der i 2021 kan fejre sit 100-års jubilæum. I almanakken kan man læse om skolen i artiklen ’Årets skole’, der er skrevet af højskolens forstand, Thue Kjærhus.

Billedtekst: Forsiden af Sønderjysk Almanak 2021 prydes af Rønshoved Højskole, der i 2021 kan fejre sit 100-års jubilæum. I almanakken kan man læse om skolen i artiklen ’Årets skole’, der er skrevet af højskolens forstand, Thue Kjærhus.

Foto: Forsiden af Sønderjysk Almanak 2021

Under temaet ”De passer på fortiden” hylder Sønderjysk Almanak i sin 28. udgave de lokale ildsjæle, der engagerer sig på lokalhistoriske arkiver og museer. Det fortæller ansvarshavende redaktør Britta Slot Johnsen.

”Mange ting i lokalområderne ville ikke ske, hvis ikke man havde nogle lokale ildsjæle, der har lysten til at engagere sig. Det er et enormt vigtigt arbejde”, siger Britta Slot Johnsen, der til almanakken selv har skrevet om den lille sønderjyske landsby Rens, der ligger ca. 12 kilometer fra den dansk-tyske grænse.

”Jeg stammer selv fra den del af området, og da jeg var barn, var det min oplevelse, at der ikke var noget særligt sammenhold i Rens. Men det har ændret sig i dag, og interessen for kultur er vokset. Der er både en lokalhistorisk forening, museet ’Mellem Slesvigs Grænser’ og på den tilhørende café mødes man hver fredag til en snak og en kop kaffe”, siger Britta Slot Johnsen.

Hun fremhæver, at der dog på sigt kan komme til at mangle ildsjæle flere steder.

”Mange er efterhånden blevet plus 60 år eller ældre. Jeg kan godt forstå, at børnefamilierne ikke har tid til at engagere sig i f.eks. lokalhistorie, men hvis ikke der er en yngre generation, der vil gøre en indsats, risikerer man, at meget af det folkeligt kulturelle kan gå hen og dø”, siger Britta Slot Johnsen.

I almanakken kan man desuden læse om de store museer i Sønderjylland, som Museum Sønderjylland står for. Britta Slot Johnsen mener, at Museum Sønderjylland har stor betydning for Sønderjylland, og hun håber, at almanakken vil gøre dens læsere opmærksomme på, hvor mange afdelinger museet har, og hvor mange aktiviteter museet står for.

Sønderjysk Almanak 2021 udgives af Sønderjydsk Skoleforening og kan købes i en række sønderjyske boghandler. Bogen er på 248 sider og indeholder også klassiske almanakelementer såsom en oversigt over dagenes navne, en astronomisk kalender og en tabel over højvandstider ved Vestkysten. Man kan også finde adresser og telefonnumre på en lang række sønderjyske og sydslesvigske foreninger. Bogen udkommer i et oplag på ca. 1.700 og skaber fortsat overskud, oplyser Britta Slot Johnsen.