Tilbage til nyhedsliste

Ny koncert: Kendt musiker fortolker sønderjyske breve fra Første Verdenskrig

6. oktober 2022

Musiker Lars Malm, der er kendt fra bandet Nordstrøm, fortolker på sit kommende album ’Menneske igen’ breve og dagbogsnotater, som den sønderjyske soldat Kresten Andresen forfattede under Første Verdenskrig.

Lars Malm udgiver den 17. marts 2023 albummet 'Menneske igen' under kunstnernavnet MALM. På albummet fortolker han breve og dagbogsnotater, som den sønderjyske soldat Kresten Andresen forfattede under Første Verdenskrig.

Lars Malm udgiver den 17. marts 2023 albummet 'Menneske igen' under kunstnernavnet MALM. På albummet fortolker han breve og dagbogsnotater, som den sønderjyske soldat Kresten Andresen forfattede under Første Verdenskrig.

Foto: MALM

En forsmag på albummet, der udkommer den 17. marts 2023, kan opleves ved to koncerter fredag den 18. november i Riddersalen på Sønderborg Slot, som præsenteres i samarbejde med Grænseforeningen Sønderborg og Museum Sønderjylland.

”Jeg mødte Kresten for nogle år siden og blev forbløffet over, hvor lyslevende han fremstår i sine tekster, selvom han skriver fra et inferno af kanontorden og trommeild for over 100 år siden”, udtaler Lars Malm, der udgiver albummet under kunstnernavnet MALM.

”Krestens breve er tidløse og rummer skarpe og poetiske refleksioner, om hvad det vil sige at være ung og have håb og drømme for fremtiden. Jeg glæder mig til at fremføre sangene og håber, at de vækker genklang hos publikum”, siger Lars Malm.

Ved to de koncerter tager MALM publikum med ned i skyttegravenes mudder under Første Verdenskrig, hvor Kresten Andresen ufrivilligt er havnet som dansksindet sønderjyde. Kresten kæmper modvilligt krigen og den tyske sag, men mister livet som 25-årig i sommeren 1916 under Slaget ved Somme, der var et af krigens blodigste slag. I alt deltog ca. 30.000 sønderjyder på tysk side under Første Verdenskrig, hvoraf ca. 6000 mistede livet.

Koncerterne præsenteres i samarbejde med Grænseforeningen Sønderborg.

”Vi er meget glade for samarbejdet med Lars Malm, der med sine sange om Kresten Andresens oplevelser under Første Verdenskrig viser, hvordan man kan gøre historien levende i dag”, siger Else Tornbo, næstformand for Grænseforeningen Sønderborg.

Koncerterne begynder kl. 16.00 og kl. 19.00. Billetpris er 75 kr. og kan købes på billet.msj.dk/arrangementer. Med på scenen er også Tomas Raae på bas og Andreas Fryland på trommer. Første udspil fra det kommende album hedder ’Klar Og Blå’ og kan allerede nu høres på streamingtjenester.

Lars Malm er desuden aktiv i Nordstrøm, der brød igennem i 2006 med sangen ’Berlin’ og siden da har udgivet en række albums, bl.a. ’Gnister’ fra 2015 med Søs Fenger. Ved siden af musikken er Lars Malm uddannet historiker og gymnasielærer.