Tilbage til nyhedsliste

Roskilde-borgmester bliver ministeransvarlig for det danske mindretal

28. juni 2019

Det bliver socialdemokraten Joy Mogensen, der overtager posten som kultur- og kirkeminister efter Mette Bock (LA). Det offentliggjorde Statsministeriet i går torsdag formiddag forud for den traditionelle regeringspræsentation foran Amalienborg.

Udnævnelsen betyder, at 38-årige Joy Mogensen, der siden 2011 har været borgmester i Roskilde Kommune, fremover vil have det danske mindretal i Sydslesvig som sit ressortområde, hvilket betyder, at bevillingerne til Sydslesvig også i fremtiden blive administreret af Kulturministeriet. Det skriver Flensborg Avis.  

Ifølge afgående kulturminister Mette Bock, der ved sin tiltræden i november 2016 fik flyttet Sydslesvig som ressortområde til Kulturministeriet fra Undervisningsministeriet, kan mindretallet se frem til samarbejdet med ro i sindet.

”Hun (Joy Mogensen, red.) skal nok til at lære noget om mindretallet nu, men jeg er sikker på, at hun vil kaste sig engageret ind i det”, siger Mette Bock til Flensborg Avis.

”Jeg har arbejdet en del sammen med hende på kulturområdet og har lært hende at kende som et åbent, flittigt og engageret menneske”, siger hun til Flensborg Avis.

I Sydslesvig glæder mindretallets organisationer sig til at møde den nye minister.

”Jeg har store forventninger til samarbejdet med hende og satser på en åben dialog”, siger Jon Hardon Hansen, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), til Flensborg Avis.   

Han suppleres af Udo Jessen, formand for Dansk Skoleforening for Sydslesvig:

”Jeg er fortrøstningsfuld og positivt stemt omkring, at det nok vil gå fint – lige som det er gået fint de seneste mange år”, siger han til Flensborg Avis.

At ressortområdet Sydslesvig fortsat skal varetages af Kulturministeriet, ser de to formænd ingen problemer i.

”Det har ikke været til gene for SSF, at Sydslesvig har ligget under kirke- og kulturministeriet”, siger Jon Hardon Hansen til Flensborg Avis.

”Det er godt nok. Vi har ikke haft noget at klage over i den seneste tid. For os spiller det ikke den store rolle, hvor ansvaret ligger”, siger Udo Jessen til Flensborg Avis.

Joy Mogensen blev født i Toronto, Canada i 1980, hvor hendes forældre var udsendt af et dansk firma. Hun voksede op i Ringsted hos sin mor og flyttede i 2001 til Roskilde. Hun er bachelor i kultur- og sprogmødestudier fra Roskilde Universitet og blev valgt til Roskilde Byråd første gang i 2005. Ved kommunalvalget i 2017 fik hun 14.961 personlige stemmer, hvilket var femte flest i hele landet. For tiden er Joy Mogensen gravid og går på barsel til efteråret.