Tilbage til nyhedsliste

Sønderjylland markerer afslutningen på Første Verdenskrig

8. november 2018

Søndag den 11. november vil det i hele Europa blive markeret, at det er 100 år siden, Første Verdenskrig blev afsluttet. I Danmark markeres det særligt i Sønderjylland, hvorfra mere end 30.000 mænd drog i krigstjeneste for det tyske kejserrige, som Sønderjylland dengang var en del af. Mere end 6.000 dansk- og tysksindede sønderjyder mistede livet på slagmarkerne eller som følge af krigen.

Det følgende er et uddrag af de mindehøjtideligheder, der finder sted i Sønderjylland.

I Haderslev Domkirke er der gudstjeneste ved biskop Marianne Christiansen kl. 9.30, der også bliver transmitteret på P1. Efter gudstjenesten er der kransenedlæggelse på kirkegården for at markere våbenstilstanden. Samtidig er der ceremonier ved monumenterne for de faldne på Damager Kirkegård og Klosterkirkegården med kransenedlæggelse, taler og musik. Efterfølgende vil der være foredrag om Første Verdenskrig, bl.a. med museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland.

Dagen markeres også i Toftlund med en mindegudstjeneste i Toftlund Kirke kl. 10.30. I forbindelse med gudstjenesten lægges der en krans ved mindetavlen for de faldne i Toftlund Sogn. Kl. 14 holdes der foredrag på Lokalhistorisk Arkiv i Toftlund. Bl.a. taler formand for Grænseforeningen, Jens Andresen, under overskriften ”Mellem dansk og tysk i 20’erne og 30’erne” med udgangspunkt i sin egen families nationale stillingtagen. Foredragene er arrangeret i samarbejde med Tønder Amts Grænseforening.

Også i Jelling markeres dagen først med en mindegudstjeneste i Kollerup Kirke kl. 10 og et efterfølgende foredrag i menighedshuset ved Mogens Ladegaard om sin bedstefars krigsdeltagelse. Arrangementet finder sted  i samarbejde med Grænseforeningen for Vejle Vesteregn.

I Bjolderup afholdes der en mindekoncert med Tinglev Brass Band foran Bjolderup Kirke kl. 9.30, en mindegudstjeneste kl. 10, og foredrag om Bjolderup sogns faldne ved Andreas Brandenhoff i Rebbølcentret. Det er Grænseforeningen Aabenraa, der står bag arrangementet.

Klokkeringning i Sønderjylland – og i verden

I øvrigt har biskop Marianne Christiansen opfordret til, at dagen markeres med klokkeringning søndag kl. 11 i hele Haderslev Stift.  Biskop Olof Westergaard har opfordret til det samme i Ribe Stift, skriver Kristeligt Dagblad. Klokkeslettet er valgt, fordi det var på dette tidspunkt, våbenhvileaftalen trådte i kraft: Klokken 11, den 11. dag i den 11. måned i 1918.

Den britiske og den tyske regering har sammen opfordret til, at der bliver ringet med klokkerne fra kirker og militære institutioner i hele verden for at markere afslutningen af Første Verdenskrig.

”Det er en passende afslutning på de mange mindehøjtideligheder, der har fundet sted. Efter 100 år mødes vi nu igen for at mindes alle dem, der mistede livet – uafhængig af nationalitet”, har den britiske kulturminister Jeremy Wright tidligere på året sagt til The Observer.