Tilbage til nyhedsliste

Sønderjysk Ambassade genstarter genforeningsfejringen i København

7. maj 2021

Thorvaldsens Plads i København omdannes i næste uge, den 10.-16. maj, til en sønderjysk ambassade. Det sker i anledning af den udskudte fejring af 100-året for Genforeningen.

Den Sønderjyske Ambassade er tegnet af Arkitekturministeriet og indrettet med møbler af den sønderjyske designer Hans J. Wegner.

Den Sønderjyske Ambassade er tegnet af Arkitekturministeriet og indrettet med møbler af den sønderjyske designer Hans J. Wegner.

Foto: Mihewi Furstenwald

Fejringen af 100-året for Genforeningen genstartes i næste uge i København, når Bertel Thorvaldsens Plads ved siden af Christiansborg bliver omdannet til en sønderjysk ambassade. Gennem hele ugen vil ambassaden fungere som et levende forsamlingshus for sønderjysk kunst og kultur, og hver dag vil en kendt sønderjyde agere ambassadør og deltage i foredrag og talks.

Det er den kulturhistoriske festival Golden Days, der står bag den sønderjyske ambassade.

Som ambassadører er valgt folketingsmedlem og tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), filminstruktør Frelle Petersen, rapper Per Vers, forfatter Anna Elisabeth Jessen og fotograf Søren Solkær.

Mandag kan man bl.a. opleve Tommy Ahlers i samtale med ledere fra de tre fremtrædende sønderjyske virksomheder Dinesen Gulve, Trustpilot og Banke. Tirsdag vil Frelle Petersen diskutere det særligt sønderjyske med kunstner Mette Winckelmann. Per Vers taler onsdag med dialektforsker Michael Ejstrup og vil også fremføre en freestyle-rap på sønderjysk. Torsdag interviewes Anna Elisabeth Jessen af journalist Gitte Løkkegaard om romanen ”Om hundrede år”, og fredag vil Søren Solkær sammen med DR-vært Iben Maria Zeuthen tale om en række af sine kunstprojekter.

På ambassaden kan man også dykke ned i historien om Sønderjyllands genforening med Danmark, tage en sønderjysk indfødsretsprøve og opleve direkte billeder fra Tøndermarsken på en storskærm. Fra ambassaden arrangeres der også byvandringer med fokus på Genforeningen.

Du kan se det fulde program for Den Sønderjyske Ambassade her.

Der vil være gratis adgang til ambassaden også uden coronapas, oplyser Golden Days på sin hjemmeside. Som følge af forsamlingsloftet på 75 personer kan der dog opstå kø til ambassaden. Selve ambassadebygningen er tegnet af Arkitekturministeriet og indrettet med møbler af den sønderjyske designer Hans J. Wegner.