Tilbage til nyhedsliste

Stor Emil Nolde-udstilling vises i Kiel

17. november 2017

Emil Nolde, der var bosat i grænselandet, var en af det 20. århundredes største kunstnere og en af grundlæggerne af ekspressionismen. En ny udstilling i Kiel viser fra på lørdag og frem til april 2018 værker fra hans samarbejde med kunstnergruppen Brücke.

I februar 1906 blev Emil Nolde optaget i den tyske kunstnergruppe Brücke, som delte hans vision for malerkunsten som ekspressionistisk og farverig. Det viser kunstudstillingen på Kieler Kunsthalle frem med flere malerier og samtidige dokumenter om tidens kunstnerdebat, samt om Noldes kone Adas rolle i hans kunst.

Kunstnergruppen Brücke beskrev Noldes kunst som en ”storm af farver”. Gruppen blev stiftet af kunstnerne Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner og Karl Schmidt-Rottluff. Også de var blandt de største kunstnere inden for den tyske ekspressionisme og var især imponerede af Emil Nolde, der var en generation ældre.

Grundet uoverensstemmelser endte Nolde med at forlade gruppen et år efter sin optagelse, da han ”bedst kunne lide at holde sine vinger fri”, skriver Kieler Kunsthalle.  

Udstillingen er lavet i samarbejde med Museum der bildenden Künste Leipzig, Brücke Museum i Berlin og Nolde-stiftelsen.

Læs mere om udstillingen på Kieler Kunsthalles hjemmeside.