Tilbage til nyhedsliste

Traditionsrig lysfest markerer Danmarks befrielse

4. maj 2023

I aften den 4. maj tændes lysene atter på Haderslev Kaserne, når Danmarks befrielse markeres for 73. gang til Haderslev Lysfest. Årets lysfesttaler er Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors.

Haderslev Kommune markerer igen i år Danmarks befrielse.

Haderslev Kommune markerer igen i år Danmarks befrielse.

Foto: Haderslev Kommune

Den traditionsrige Haderslev Lysfest, der markerer Danmarks befrielse fra det nazistiske Tyskland den 4. maj 1945, får i år besøg af generalsekretær Anders Ladekarl, Dansk Røde Kors, der vil stå for årets festtale.

Det skriver arrangøren Haderslev Kommune i en pressemeddelelse.

Anders Ladekarl, der har været generalsekretær i Dansk Røde Kors siden 2008, vil i sin tale tage udgangspunkt i Ruslands krig i Ukraine og nødvendigheden af at føre en civiliseret krig.

”Krigen er atter kommet til Europa – den er kommet meget tæt på. Hver dag dræbes soldater og civile, og millioner er på flugt. Vi opruster og er klar til at forsvare vores værdier, fordi krig kan være nødvendig – det ultimative forsvar. Midt i krigen og grusomhederne er det afgørende for fremtiden – og de krigsførende – at vi bevarer humaniteten og selvrespekten. Og fører krig på en civiliseret måde. Det skete ikke i Anden Verdenskrig – derfor vedtog verdens lande omfattende regler for krig – efter netop den sidste verdenskrig”, siger Anders Ladekarl.

Haderslev Kommune forventer op mod 10.000 mennesker til Lysfesten på Haderslev Kaserne, hvor også Haderslev-borgmester, Mads Skau (V), vil holde tale.

”Mange krige har sat sit præg på vores område og vores historie, og derfor er det vigtigt for os, at vi holder fast i at markere Befrielsen år efter år. Vi er stolte af de traditioner, som vi sammen med Slesvigske Fodregiment har fået opbygget, og at vi så mange år efter krigens afslutning stadig kan samle så mange generationer denne aften”, siger Mads Skau og tilføjer:

”Budskabet for lysfesten er fred, frihed og forsoning, hvilket desværre ikke længere er en selvfølge i Europa”.

Chef for Slesvigske Fodregiment, oberst Lars Nygaard, ser frem til, at kasernepladsen atter fyldes med mennesker:

”Haderslev Lysfest den 4. maj er en del den sønderjyske DNA, og en fast forankret tradition for borgerne i Haderslev og regionen. Jeg ser frem til at være en del af denne tradition på Haderslev Kaserne. Jeg håber, mange vil deltage i markeringen, med budskabet fred, frihed og forsoning”.

Aftenens program byder bl.a. på fakkeloptog gennem byen, den traditionsrige Tappenstreg med Slesvigske Musikkorps i spidsen, kor- og fællessang samt den sædvanlige afspilning af frihedsbudskabet fra maj 1945 på kasernepladsen. Også sangeren Michael Falch og Det Kongelige Teater Balletskolen Odense er en del af programmet.

Haderslev Lysfest er blevet afholdt siden 1950 for at markere Danmarks befrielse fra det nazistiske Tysklands besættelse, der varede fra den 9. april 1940 til den 4. maj 1945 under Anden Verdenskrig.

Befrielsen markeres bl.a. også i Frøslevlejren nær Padborg, hvor Kim Andersen, generalkonsul i Flensborg, vil holde tale, samt i Tivoli i København, hvor der også vil være fakkeloptog ledt an af Tivoli-Gardens Musikkorps.